El portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha afirmat des del Congrés dels Diputats que Catalunya culminarà la seva independència malgrat les "amenaces" que arriben de l'Estat. "No els tenim por!", ha exclamat en referència al candidat a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy, però també al líder de C's, Albert Rivera, "i als magistrats del Tribunal Constitucional (TC). Les "amenaces" de l'Estat no impediran que els responsables polítics catalans segueixin endavant i assumeixin "totes les conseqüències dels seus actes". "I si anul·len les institucions catalanes, la majoria del poble català no es rendirà i sabrà trobar les fórmules de protesta en l'exercici de la resistència cívica, pacífica i ghandiana", ha afegit. Tardà també s'ha referit al líder del PSOE, Pedro Sánchez, per dir-li que ERC votarà a favor de la seva investidura si accepta un referèndum d'independència i recordar-li que ja seria president de l'executiu espanyol si ho hagués acceptat després del 20-D.

JxSí i la CUP aprovaran les tres lleis de desconnexió i el procés sobiranista culminarà "o bé amb un referèndum unilateral d'independència (RUI) o bé amb un referèndum de validació del nou text constitucional". Tardà ha subratllat que "les mentides, amenaces i la criminalització" per part de l'Estat no impedirà que els catalans puguin decidir lliurement el seu futur. "No els tenim por!", ha insistit una segona vegada.

El portaveu d'ERC ha criticat el PP per seguir "ancorat al passat", seguint l'estela del seu fundador, Manuel Fraga Iribarne i de les seves declaracions l'any 1967: "Catalunya va ser ocupada per Felip IV, per Felip V, bombardejada pel general Espartero i la vam ocupar el 1939. Estarem disposats a ocupar-la tantes vegades com sigui necessari". Tardà també ha combatut l'argument que va fer servir Rajoy aquest passat dimarts que relacionava els orígens de la sobirania nacional espanyola amb la Constitució de Cadis del 1812. "La reclamació catalana arriba 19 processos d'independència després", ha subratllat en relació a les colònies espanyoles arreu del món i tot recordant que la 'Pepa' recollia la unitat de tots els territoris espanyols independentment de l'hemisferi en què es trobessin.

Per a Tardà, Rajoy és un "reaccionari" del segle XXI, que encara pensa com pensaven ara fa un segle. De fet, l'ha comparat amb Práxedes Mateo Sagasta, el liberal que va presidir el govern espanyol durant la Guerra de Cuba i que va continuar afirmant que l'illa caribenya era territori espanyol tot i haver perdut la guerra.

Més enllà del referèndum d'independència, el portaveu republicà ha carregat contra la "dreta reaccionària" del PP i les seves polítiques de devaluació interna que han "precaritzat" la vida dels ciutadans. També els ha situat en l'epicentre de la corrupció i de la mentida, citant la guerra de l'Iraq i les gravacions del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, conspirant contra polítics independentistes. Segons Tardà, si Espanya fos una democràcia plena i no "low cost", Rajoy ja hauria hagut de dimitir el 2013, quan es va fer públic el cas Bárcenas.

"Davant la seva negativa a autoritzar un referèndum, la seva catalanofòbia, el fet que transcorreran molts anys abans que hi hagi una majoria absoluta a favor del dret a decidir i que l'Espanya borbònica es irreformable, la majoria parlamentària independentista seguirà amb el seu full de ruta cap a la independència", ha recalcat. Tardà ha matisat, però, que hauran de ser els catalans els que validin si donen suport o no a la creació de la nova república, ja sigui en un RUI o en un referèndum constitucional posterior a les eleccions constituents que preveu el full de ruta.

Tardà s'ha mostrat conscient que al Congrés no hi ha prou suport per donar sortida a la reivindicació independentista, però ha fet un últim intent apel·lant al líder socialista, Pedro Sánchez. Ja en la seva primera intervenció ha recordat al secretari general del PSOE que, d'haver acceptat el referèndum després del 20-D, ell seria el president del govern espanyol des de fa mesos. En el torn de rèplica ha estat, però, més explícit: "Si està disposat a derogar les lleis més reaccionàries del PP, a fer polítiques econòmiques de caràcter socialdemòcrata i a autoritzar un referèndum (d'independència), aleshores compti amb nosaltres. Els catalans sempre ens comprometrem amb les esquerres espanyoles", ha indicat.

"Si vostè encapçala l'alternativa i accepta aquestes condicions sin equa non votarem a favor de la seva investidura", ha assenyalat. Ara bé, "si vostè no assumeix les tres condicions, hi votarem en contra", ha afegit tot seguit. Durant les seves intervencions, no ha calgut que detallés quin seria el vot dels 9 diputats d'ERC a la investidura de Rajoy.

Els "presos polítics" catalans de Rajoy

Rajoy i el PP han optat per "la via repressiva" per respondre al conflicte territorial obert amb Catalunya. Una via que pot conduir a presó als líders sobiranistes. De fet, Tardà ha recordat que ja existeixen processos oberts, per exemple, contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès que es debatessin i aprovessin les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent.

"Creu que podrà anar a Europa si té presos polítics a la presó?", ha preguntat a Rajoy. Les rialles en algun sector de l'hemicicle han sorprès al portaveu republicà. "Per què riuen? Saben que ja existeixen causes obertes judicials per desobediència que, inevitablement, condueixen a la presó. Què li dirà a Merkel?", ha insistit. En l'últim torn del matí, Rajoy ha destacat simplement que la cancellera alemanya "sap que a Espanya es respecten els drets humans i que és un estat de dret".

Autodeterminació del País Valencià i les Illes

En un "compromís carregat d'emoció", Tardà ha deixat clar que "els catalans de la República Catalana no ens sentirem plenament lliures nacionalment fins que el País Valencià i les Illes no hagin decidit lliurement el seu futur". Un futur que el líder d'ERC al Congrés confia que sigui "compartit" amb el de Catalunya.