Confirmen els dos primers casos de febre hemorràgica Crimea-Congo a Espanya

Una paparra va contagiar un home de 61 anys, que ha mort. Es fa un seguiment a 200 persones

02.09.2016 | 07:35
Roda de premsa de la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid.

L'home mort el dia 25 d'agost i la infermera que el va atendre i que segueix ingressada són els dos primers casos de febre hemorràgica de Crimea-Congo detectats a Espanya i a Europa Occidental, segons ha confirmat la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid. El departament de sanitat madrileny, a més, està realitzant un seguiment a dues-centes persones que han estat en contacte amb els dos pacients diagnosticats tot i que, fins ara, no presenten cap símptoma.

La febre hemorràgica és una malaltia molt estesa a nivell mundial i que causa un virus de tipus Nairovirus, transmès per paparres.

La directora general de Salut Pública, Yolanda Fuentes, ha subratllat que tot apunta que el mort va anar d'excursió al camp, a Àvila, on li va picar una paparra, i que la infermera va poder contagiar-se en estar en contacte amb els fluids d'aquest pacient quan atenia l'home a l'UCI de l'Hospital Infanta Leonor de Madrid.

Fuentes ha ofert una roda de premsa al costat del conseller de Sanitat de Madrid, Jesús Sánchez Martos, i el director general de Coordinació de l'Assistència Sanitària, César Pascual.

El mort és un home de 62 anys que va morir el passat 25 d'agost a l'Hospital Universitari Gregorio Marañón, després d'haver estat atès inicialment a l'Hospital Infanta Leonor.

La segona pacient és una infermera de l'UCI de l'Hospital Infanta Leonor, que va assistir a l'home i que dies després va començar a sentir-se malament i amb un quadre febril.

Els professionals van sospitar que la infermera podia haver tingut relació amb alguna patologia infecciosa, pel que va ser ingressada a l'Hospital Infanta Leonor i ahir a la nit va ser traslladada a la Unitat de Aïllament de l'Hospital La Paz-Carles III, on roman amb pronòstic reservat i evoluciona " lleugerament cap a millor ".

Fuentes ha explicat que en un primer moment no se sospitava del contagi d'aquesta malaltia, perquè fins a dia d'avui no hi havia registres a Espanya, ni en altres països d'Europa Occidental.

Ha afegit que els professionals van identificar a la infermera símptomes similars als que presentava el primer pacient i van comunicar a la Direcció General de Salut Pública que podia ser un cas de febre hemorràgica Crimea-Congo.

El conseller Sánchez Martos ha manifestat que el nombre de persones en vigilància podria ampliar-se a més de 200 i que totes han estat informades i són objecte de seguiment, el que inclou dues preses de temperatura al dia.

En els casos de major risc en persones exposades a fluids de tots dos pacients, s'ha determinat el seu aïllament domiciliari.

La Conselleria de Sanitat de Madrid ha posat en marxa un Gabinet de Seguiment i un Comitè Tècnic d'Experts, integrat per professionals de la pròpia Conselleria, del Ministeri de Sanitat i especialistes universitaris.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema