Els partits catalans amb representació al Congrés, En Comú Podem, ERC i PDC, van donar per amortitzat el candidat del PP a la presidència del govern, Mariano Rajoy, i van llançar gestos de complicitat al líder del PSOE, Pedro Sánchez, perquè s'animi a buscar una alternativa. Això sí, tant ERC com l'antiga Convergència van deixar molt clar el seu preu per donar suport a aquesta hipotètica investidura de Sánchez: que autoritzi la celebració d'un referèndum a Catalunya per decidir si els catalans volen continuar a Espanya.

Sánchez es va convertir així en l'altre protagonista involuntari de la segona sessió del debat d'investidura, després que al matí el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, aprofités la seva intervenció per tractar de convèncer-lo que oblidi "greuges" i triï una alternativa al PP.

Una proposta que també li van posar damunt la taula els portaveus d'ERC, Joan Tardà, i del PDC, Francesc Homs, encara que aquests dos van deixar clar que només comptaria amb el seu suport si acceptés la consulta sobiranista. "I si els ciutadans de Catalunya volen, serem independents. I si no ho volen, no ho serem, i visca la democràcia", va recalcar Tardà. Amb l'atenta mirada de Sánchez, el republicà li va posar dues altres condicions sine qua non: derogar les lleis "més reaccionàries" del PP i implementar polítiques socialdemòcrates des del punt de vista social i econòmic.

Tardà va reptar Rajoy, el president de Ciutadans, Albert Rivera, i els magistrats del Tribunal Constitucional sobre el full de ruta cap a la independència de Catalunya i va proclamar: "no ens feu por". Les "amenaces" de l'Estat no impediran que els responsables polítics catalans segueixin endavant i assumeixin "totes les conseqüències dels seus actes", va dir. "I si anul·len les institucions catalanes, la majoria del poble català no es rendirà i sabrà trobar les fórmules de protesta en l'exercici de la resistència cívica, pacífica i ghandiana", va afegir. Tardà va subratllar que "les mentides, amenaces i la criminalització" per part de l'Estat no impediran que els catalans puguin decidir lliurement el seu futur. El portaveu d'ERC també va respondre l'argument que va fer servir Rajoy dimarts que relacionava els orígens de la sobirania nacional espanyola amb la Constitució de Cadis del 1812. "La reclamació catalana arriba 19 processos d'independència després", va subratllar en relació amb les colònies espanyoles arreu del món i tot recordant que la Pepa recollia la unitat de tots els territoris espanyols independentment de l'hemisferi en què es trobessin. Per a Tardà, Rajoy és un "reaccionari" del segle XXI, que encara pensa com pensaven ara fa un segle.

Per la seva banda, el portaveu del PDC, Francesc Homs, va responsabilitzar el PP de la tensió política entre Catalunya i l'Estat, i va desitjar que els populars estiguin llarg temps sense governar Espanya. Immediatament després, va girar cap a la seva esquerra per canviar d'interlocutor, i va apel·lar directament al president del grup socialista, Pedro Sánchez, perquè intenti construir una alternativa de govern. Segons Homs, un cop divendres es confirmi el fracàs de la investidura de Rajoy, la iniciativa per formar govern recaurà en el PSOE. "Si inclou el referèndum estarem disposats a seure en una taula per negociar un nou govern de canvi", va subratllar.

Homs es va mostrar convençut que Rajoy va introduir la "qüestió catalana" en la sessió de dimarts per "pressionar" el PSOE, però va pronosticar que la bel·ligerància contra el procés sobiranista se li giraria en contra. En la rèplica, Mariano Rajoy, va considerar que "ha arribat l'hora" que el PDC faci autocrítica i reflexioni sobre la pèrdua de vots que està registrant en cada convocatòria electoral perquè analitzi en què s'ha equivocat. A més, va demanar a Homs que no parlés en nom de tots els catalans, i va insistir que hi ha una diferència essencial entre els seus arguments i els d'Homs: "els meus respecten la llei, i els seus liquiden la llei i els drets fonamentals dels ciutadans".

Des de les files d'En Comú Podem, el seu portaveu, Xavier Domènech, va defensar el dret a decidir dels catalans per desbloquejar la investidura. "No es pot governar sense comptar amb la representació i el crit que va suposar el 20-D i sense comptar amb la llibertat i la possibilitat de discutir com es configuren els pobles", va apuntar en la seva intervenció durant el debat d'investidura. "Mai podrem ser si no som lliures", va dir en català per acabar el seu discurs, en el qual va reivindicar la viabilitat d'un referèndum dintre de la Constitució i va recordar que el mateix Rajoy havia dit que el primer dret que assisteix els espanyols és el de decidir sobre la seva nació. "També el tenen els catalans", va afegir.

Domènech va defensar que l'única alternativa passa per un govern amb la seva confluència i per reconèixer el dret a decidir. "Seguirem lluitant per les nostres llibertats, som l'alternativa real", va concloure.