El nou president del Brasil, Michel Temer, va assumir el poder després de la destitució de Dilma Rousseff disposat a ser un "messies" per a l'economia, una complicada missió per a la qual està disposat a privatitzar "tot el que sigui possible".

La privatització es va convertir en una paraula prohibida després de la victòria de l'esquerrà Partit dels Treballadors (PT), que va arribar al poder el 2003 amb Luiz Inácio Lula da Silva i s'hi va mantenir fins al maig passat, quan el Senat va fer el primer pas cap a la destitució de Rousseff, que es va consumar abans-d'ahir.

Encara com a interí, Temer va donar un gir liberal a la ruleta econòmica, i les desestatizações, com s'anomenen de manera eufemística al Brasil les privatitzacions, es van introduir a l'agenda del nou govern.

"L'Estat ha de transferir al sector privat tot el que sigui possible en matèria d'infraestructura", va destacar un document divulgat pel Partit del Moviment Democràtic Brasiler (PMDB) quan Temer encara era vicepresident de Rousseff i planejava entre bastidors el salt a la Presidència.

L'informe, titulat "Travessia Social", definia les línies mestres del PMDB en matèria econòmica en cas de conquerir la Presidència, a la qual va arribar de forma interina el 12 de maig, quan Rousseff va ser apartada per la Cambra alta per afrontar un judici polític que aquest dimecres la va apartar definitivament del poder.

Des de llavors, el govern de Temer porta a terme un pla d'austeritat per revitalitzar els danyats comptes públics del país i remata un paquet de privatitzacions i concessions amb les quals espera recaptar entre 20.000 i 30.000 milions de reals (entre 6.210 i 9.315.000 de dòlars) l'any que ve. El paquet, que podria ser anunciat a mitjan mes, preveu transferir a la iniciativa privada, en un primer moment, diversos aeroports brasilers, segons van anticipar durant les últimes setmanes membres del mateix Executiu del nou govern del Brasil.