Puigdemont es reuneix amb la CUP per restablir la confiança

El President diu que cal més "coordinació i intercanvi d'informació"

03.09.2016 | 00:00
El President Puigdemont, després de la reunió amb els cupaires
El President Puigdemont, després de la reunió amb els cupaires

"Hi ha d'haver més coordinació i intercanvi d'informació amb la CUP, perquè això és la base de la confiança". Així es va expressar el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, sobre els mesos de legislatura que queden el mateix dia que es va reunir amb els cupaires i que va aplanar el camí per restablir la confiança entre ambdues parts. Puigdemont va apostar perquè hi hagi "més intercanvi d'informació, perquè això és la base de la confiança".
"El Govern necessita estabilitat parlamentària per tirar endavant projectes fonamentals en aquest full de desconnexió, i aquest full l'hem de compartir més, l'hem d'explicitar més amb el soci", va apuntar. El President, però, va considerar "prematur" fixar ara la data per validar la independència, però sí que va subratllar que, l'estiu del 2017, "totes les decisions hauran d'estar preses".
Puigdemont va rebutjar emmarcar la qüestió de confiança en termes de negociació amb la CUP. "La confiança es té o no es té, no es negocia", va subratllar. El marge de negociació, per tant, està situat en les propostes de resolució que es votaran en el Debat de Política General i també en la tramitació de pressupostos. Ara bé, va insistir que si s'atorga la confiança a un President i a un projecte polític que "necessita imperiosament un pressupost per executar-lo", seria un "contrasentit absolut" que després la CUP rebutgés la tramitació dels comptes. "I quan diem això, algú amb mala intenció pensa que és un xantatge, però no ho dic en aquest sentit, ho dic com a coherència, perquè el pressupost serà fill de la filosofia de la qüestió de confiança, dels compromisos", va dir.
Dit això, el President va opinar que, després del que va passar el mes de juny passat amb la CUP, ara és el moment, no només de recompondre la confiança, sinó d'aprofundir-hi. Al seu parer, hi ha d'haver "més coordinació" entre el Govern, Junts pel Sí i el seu soci, i és necessari "generar àmbits de confiança compartida" per tal d'anar prenent les decisions que toquin en aquest "marc de confiança". "En aquest darrer tram no podem ensopegar amb qüestions anecdòtiques i amb qüestions menors, perquè una de les parts pensi que l'altra no va de debò o que l'altra té la voluntat només de fer la punyeta", va remarcar Puigdemont, fent al·lusió a les desconfiances que s'han demostrat entre independentistes els darrers mesos. Cal "superar" aquesta situació, i va dir que confia que la qüestió de confiança hi contribueixi.
Paral·lelament, el diputat de la CUP Benet Salellas va defensar que el seu partit "sempre hi ha estat" en els moments que el Parlament ha fet passos per avançar cap a la independència. "Ho hem entès com una legislatura excepcional, i, si es manté en clau d'excepcionalitat, nosaltres hi continuarem sent", va afirmar.
Salellas va treure importància al fet que la Mesa del Parlament hagi decidit presentar al·legacions al TC per la suspensió de les conclusions del procés constituent. Creu que es tracta de diferències amb JxSí en la "lletra petita", i va assenyalar que l'important és trobar una fórmula per posar fi al procés.
"Nosaltres pensem que no s'ha d'anar a fer res al TC, que és el que d'alguna manera es va acordar en la resolució del 9 de novembre, però, si algú s'hi sent còmode, que ho faci", va afegir. En relació amb la qüestió de confiança, va indicar que aquest curs polític s'ha de resoldre el procés, i va rebutjar el "processisme".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

´La Sagrada Família és una mona de Pasqua gegant´
´La Sagrada Família és una mona de Pasqua gegant´

´La Sagrada Família és una mona de Pasqua gegant´

El regidor d'Arquitectura, Paisatge i Patrimoni i regidor del PSC no veu cap urgència per acabar...

Duterte: ´M´agradaria matar tots els drogoaddictes´

Duterte: ´M´agradaria matar tots els drogoaddictes´

El president filipí es compara amb Hitler i diu que vol "massacrar" a tres milions d'addictes

Una vident, acusada d´estafar en la compra de ´Thermomix´

Una vident, acusada d´estafar en la compra de ´Thermomix´

Les màquines estaven valorades en 1.000 euros. El fiscal demana el pagament d'una indemnització de...

Vicent Pitarch (IEC): ´L´accent diacrític era una casuística impossible de sistematitzar i no trencava cap confusió real´

El director de l'Ortografia afirma que és "més assequible i amable" per als parlants, mantenint la...

Enllaços recomanats: Premis cinema