El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va fer una crida ahir a les "forces del canvi" a buscar una solució al bloqueig existent per a la formació d'un nou govern després de certificar la investidura fallida de Mariano Rajoy.

La segona votació d'aquesta investidura, en la qual el candidat del PP necessitava una majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra, va concloure al Congrés igual que la de dimecres passat, en què requeria majoria absoluta: 180 vots en contra i 170 a favor. De forma positiva es van expressar els diputats del PP, Ciutadans, Fòrum, UPN i Coalició Canària, mentre que van rebutjar la seva candidatura els del PSOE, Units Podem i les seves confluències, ERC, PNB, PDC, Compromís, EH Bildu i Nueva Canarias.

Va ser en les intervencions prèvies a aquesta votació quan Rajoy i Sánchez es van criticar recíprocament el fet de voler unes terceres eleccions. El president en funcions creu que aquest és el "desig poc confessable" del líder socialista, i aquest el va acusar igualment que la seva estratègia és anar de nou a les urnes.

Sánchez va instar el PP a extreure una conclusió de la derrota parlamentària de Rajoy, en el que va semblar una invitació a canviar de candidat. Però com que es va mostrar convençut que això no ocorrerà, es va adreçar a les "forces del canvi", entre les quals s'inclouen Podem i Ciutadans, per buscar junts una "solució a l'embús polític" que viu el país. "Si actuem tots, trobarem una solució i, no en tinguin cap dubte, el grup parlamentari socialista en formarà part", va assenyalar.

Fonts del seu partit van precisar posteriorment que d'aquestes paraules no pot deduir-se que Sánchez s'hagi postulat per encapçalar una alternativa, sinó que desitja una solució col·lectiva que eviti les terceres eleccions.

Però Rajoy diu estar convençut que la realitat és que Sánchez busca que els espanyols vagin de nou a les urnes, i s'hi va adreçar directament per preguntar-li per què no diu amb franquesa el que pretén quan bloqueja un nou govern sense oferir una alternativa viable. A més, el va advertir que les eleccions arribarien massa tard per fer front a les conseqüències de no tenir un govern de forma urgent, com no tenir nous pressupostos. "El no-govern té cost. Passarà una alta factura. I l'haurem de pagar entre tots", va avisar.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va aprofitar per plantejar al PSOE i a Sánchez que podrien ser davant de la seva última oportunitat de liderar un govern mitjançant un acord entre tots dos. A més, va demanar als socialistes que no desaprofitin l'ocasió, i, si ho fan, que expliquin de seguida que el que volen són unes altres eleccions.

Tant al PP com al PSOE es va adreçar el president de Ciutadans, Albert Rivera, per dir-los que ja no comptin amb el seu partit per a un nou intent d'investidura que no sigui viable, i els va instar a reflexionar per què fracassen els seus candidats. Rivera va demanar igualment "perdó" en nom de Ciutadans, perquè va dir que els espanyols els van donar la seva confiança per "buscar solucions" i no han pogut convèncer els partits "vells" perquè es posin d'acord.

Es va adreçar al líder de Ciutadans en la seva intervenció el portaveu del grup popular, Rafael Hernando, per assenyalar que l'altre dia havia insinuat que calia buscar un candidat de consens, i per lamentar que el seu partit firma pactes de curta durada. Davant d'això, va dir que el PP no subscriu acords "per a quinze minuts", i que el candidat popular "és i serà demà, demà passat i durant molt temps" Mariano Rajoy.

Si el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, va demanar a Sánchez un referèndum a Catalunya si estigués disposat a intentar la seva investidura, el del PDC (inclòs en el grup mixt), Francesc Homs, va emplaçar el dirigent socialista a prendre la iniciativa.

Per la seva banda, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, va animar PP, PSOE, Podem i Ciutadans a demostrar el seu "patriotisme" desbloquejant la situació sense comptar amb els nacionalistes bascos.

Després de certificar la investidura fallida de Rajoy, s'obre un compàs d'espera que té com a data límit el 31 d'octubre. Si aleshores cap candidat ha aconseguit la confiança del Congrés, es convocarien automàticament noves eleccions, que haurien de celebrar-se, tal com està previst de moment, el 25 de desembre.