Els membres de JxSí a la mesa del Parlament van presentar ahir l'informe requerit pel Constitucional (TC) sobre la comissió del procés constituent i van advertir que acudiran a instàncies internacionals si és necessari, a més de defensar el paper de la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell.

El vicepresident primer, Lluís Corominas, i les secretàries primera i quarta, Anna Simó i Ramona Barrufet, van comparèixer en roda de premsa al Parlament i van detallar els arguments que desgranen en el seu informe davant el Tribunal Constitucional.

L'Alt Tribunal va notificar a l'inici d'agost l'incident d'execució de sentència presentat pel Govern sobre la resolució del Parlament del 27 de juliol en la qual es van aprovar les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent i els va donar vint dies hàbils de termini per presentar els seus informes sobre si les "actuacions parlamentàries que van donar lloc a aquella aprovació van contravenir la sentència i la interlocutòria del TC".

També el TC va advertir els membres de la Taula "del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint d'eventuals responsabilitats en què pugui incórrer, inclosa la responsabilitat penal".

El termini per a Corominas i Barrufet finalitza avui, mentre que Simó en disposa fins al dia 15, però els tres van decidir presentar l'informe junts i amb els mateixos arguments i contingut; de la seva banda, Forcadell disposa també de dues setmanes més de termini.

Corominas va explicar que a l'informe de 18 pàgines es deixa clar que és "inacceptable" i provoca una "inseguretat jurídica molt gran" que s'adverteixi del deure d'impedir qualsevol iniciativa que suposi ignorar la suspensió: "és absolutament inadequada aquesta tutela preventiva, ja que la Mesa ha d'analitzar si es compleix el reglament, no el contingut de les iniciatives". A més, els tres membres van assegurar que Forcadell "es va ajustar al reglament" i van recalcar que "qualsevol" d'ells tres "hauria fet el mateix" que ella, i van "avalar" així la seva actuació, i consideren incomprensible la possible via penal.

Els integrants de JxSí van advertir que, en cas de caldre, recorreran a instàncies com el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg i "allà on convingui a escala internacional" per fer valer drets fonamentals com la llibertat d'expressió i representació "posats en qüestió".

En els seus informes, també s'incideix en la defensa de la "separació de poders" i s'apunta que el parlamentarisme "no pot tenir límits de debat", ja que imposar-los és "molt greu". "Seria absurd que el Parlament no pogués debatre", va afegir Corominas.

Corominas va dir que als seus informes es posa èmfasi també en què l'actuació del TC és possible per la "reforma exprés" de la Llei Orgànica del TC impulsada pel govern del PP i que, va dir, "té diversos recursos d'inconstitucionalitat pendents de resoldre", entre ells per part de la Generalitat.

"Seria molt sorprenent que s'arribessin a prendre acords amb accions penals o limitar drets fonamentals", va dir el dirigent.