El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar ahir que el seu partit no vol unes "terceres eleccions", i alhora va demanar a les "forces del canvi", en al·lusió a Podem i Ciutadans, que "no donin una tercera oportunitat" al president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy.

Sánchez va fer aquestes declaracions a Sant Sebastià en l'acte polític de presentació de les candidatures socialistes a les eleccions autonòmiques basques en què va intervenir al costat de la líder del partit a Euskadi i aspirant a lehendakari, Idoia Mendia.

El líder del PSOE es va dirigir a les "forces del canvi", va recordar que el "vot contrari d'alguns" a la seva investidura en l'anterior legislatura va suposar una "segona oportunitat" per a Mariano Rajoy i els va demanar que no li'n donin ara "una tercera".

"Els socialistes complim amb la nostra paraula. Vam dir que no facilitaríem un govern de Mariano Rajoy i hem complert amb la paraula del canvi. Espero que la resta de formacions facin el mateix", va afegir Sánchez, sense citar expressament en cap moment durant la seva al·locució ni Podem ni Ciutadans.

Sánchez va opinar que el Partit Popular i, en particular, Mariano Rajoy, "hauria de demanar-se com és possible que fa poc mes de quatre anys i mig aconseguís una de les majories absolutes més importants de la història de la democràcia i avui sigui el president del govern pitjor valorat".

"Sens dubte això té molt a veure amb la fallida de la seva paraula enfront dels espanyols, amb haver usat la crisi com a excusa per retallar la democràcia", amb "els casos de corrupció" i amb la "instrumentalització de les institucions públiques", va agregar.

Risc de fractura al PSOE

La divisió al PSOE entre els defensors del "no és no" i els partidaris d'una mínima abstenció d'última hora s'ha engrandit després del debat d'investidura de la setmana passada, en què el cop de porta de Sánchez a Rajoy i l'oferta de diàleg a les "forces del canvi" han reanimat els crítics.

En una setmana convulsa per als socialistes, en què totes les pressions internes i externes es dirigien al secretari general, fonts del partit van reconèixer ahir que Sánchez ha tornat a guanyar temps en la batalla interna que lliura amb els barons autonòmics, després d'haver fet una crida que ningú esperava a Podem i Ciutadans per buscar una "solució" que eviti les terceres eleccions.

Un cop d'efecte que va descol·locar propis i estranys i que els més crítics atribueixen a una mera maniobra de supervivència. Encara que cada vegada són més els dirigents territorials del PSOE que advoquen per celebrar un comitè federal per discutir la posició del partit, solament el president d'Extremadura, Guillermo Fernández-Encalla, s'ha atrevit a demanar públicament l'abstenció per investir Rajoy.

D'això se serveix la direcció socialista, que va arribar la setmana passada a reptar els barons que "recullin signatures" per forçar la reunió del comitè, ja que no entra en els plans del secretari general convocar-lo almenys fins després de les eleccions basques i gallegues del 25 de setembre. Segons els Estatuts del PSOE, n'hi hauria prou que ho demanés un terç dels 295 membres del comitè federal.