Els comicis regionals a l'estat alemany de Mecklenburg-Pomerània Occidental van oferir ahir un resultat inèdit en la història democràtica recent del país, ja que la a Unió Cristianodemòcrata (CDU) d'Angela Merkel va perdre l'hegemonia de la dreta enfront dels populistes d'Alternativa per a Alemanya (AfD). Va passar precisament en l'estat federat en què la cancellera té el districte electoral en les generals, que han de celebrar-se d'aquí a un any, i en l'aniversari del dia en què Merkel va decidir obrir les fronteres del país davant el drama de la crisi dels refugiats.

Malgrat perdre cinc punts, el Partit Socialdemòcrata (SPD) es va mantenir com la força més votada, amb una mica més del 30 % dels sufragis segons les projeccions difoses per les televisions públiques al voltant de les 17.30 hores, una hora i mitja després de tancar els col·legis.

AfD, en la seva primera incursió en les eleccions regionals en aquest Land, va alçar-se fins a la segona posició amb més del 21 % dels vots recolzada en un discurs nacionalista i de vegades amb tints xenòfobs, contrari a l'arribada de refugiats. Es van complir els pitjors auguris per a les files cristianodemòcratas i la CDU, que ha governat com a soci menor dels socialdemòcrates durant els últims deu anys a Mecklenburg-Pomerània Occidental , va caure al tercer lloc, amb el voltant del 19 % dels vots. El secretari general del partit, Peter Tauber, va reconèixer els resultats "amargs" i va defensar la política dels refugiats.