Les famílies catalanes hauran de pagar entre 350 i 1.500 euros en despeses escolars per l'inici del curs acadèmic, segons un informe de la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) que ha comptabilitzat les despeses de material escolar, llibres, uniforme, menjador, transport, extraescolars o acollida matinal. La UCC ha establert que, si el menor pot anar a dinar a casa i sense fer cap activitat extraescolar, les despeses serien de 350 euros en un col·legi públic, de 650 en un concertat i de 910 en un privat, comptant la compra de material escolar i el xandall per a l'assignatura d'educació física.

L'informe de la UCC assenyala que si la família ha d'utilitzar, a més, serveis d'acollida matinal, menjador i transport, i activitats extraescolars, la despesa es dispara a 600 euros a l'escola pública, 975 a l'escola concertada i 1.463 en la privada. Segons la UCC, convé portar un control de les despeses relacionades amb la tornada al col·legi, repassar el material escolar que tinguem a casa i fer un llistat del que realment es necessiti.

"Si tenim més fills, segur que tenim per casa carpetes, llibretes, estoigs, etc. que hagi utilitzat el germà gran i encara es puguin aprofitar", van assenyalar fonts de la UCC, que també recomana "no comprar tot el material a la vegada i al mateix establiment, ja que hi pot haver variacions de preus d'uns llocs als altres. Sempre cal comparar els establiments".

La Unió de Consumidors també adverteix que cal anar amb compte amb les ofertes del tipus "emporti-se'n 3 i pagui'n 2" que són habituals en aquestes dates, "perquè acabarem comprant més material del que realment necessitem".

"No hem de deixar-nos portar per les preferències del fill, a qui també cal inculcar valors com el respecte i la conservació del material", recomana la UCC.