El govern en funcions insisteix que el nomenament de l'exministre d'Indústria José Manuel Soria com a director executiu del Banc Mundial ha estat en un concurs de caràcter "tècnic" entre funcionaris, mentre l'oposició i alguns dirigents del PP critiquen el nou càrrec.

El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, va afirmar que l'exministre va dimitir quan el seu nom va aparèixer en els denominats "papers de Panamà" vinculat amb societats en paradisos fiscals i que llavors "se'n va anar de la política, va deixar de ser diputat i ara ha manifestat la seva intenció de no tornar a la política mai més". En aquest sentit, va explicar que Soria ha actuat com un funcionari i no com un polític, mentre que la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que el càrrec de director executiu del Banc Mundial és una proposta "d'una comissió tècnica" i "d'acord amb l'escalafó".

Altres membres de l'executiu també van donar suport al nomenament de Sòria i el titular d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, va argumentar que un tècnic comercial d'estat pot optar a aquest lloc i no ha de suposar cap problema.

El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, va assegurar també que el govern "no va tenir art ni part" en la designació.

No obstant això, diversos líders del PP han estat més crítics amb aquest nomenament que, al seu torn, ha estat rebutjat per tota l'oposició política.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va estat contundent en assenyalar que aquest nomenament "no s'havia d'haver dut a terme" i que, sigui per raons tècniques o no, això ho ha d'explicar qui l'ha realitzat.

Des del PSOE, el secretari general del partit, Pedro Sánchez, va insistir en la necessitat d'un canvi de govern perquè "quatre anys més de Rajoy només ens portaran més casos Soria".