El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, obrirà a partir d'avui una ronda de trobades amb els partits, inclosos el PP i els nacionalistes, per intentar trobar una solució al bloqueig polític, però va aclarir que això no suposa que pretengui liderar una alternativa.

Sánchez va fer aquest anunci en una roda de premsa a la seu de Ferraz després de la reunió de la Comissió Permanent de l'Executiva Federal. "Parlaré amb totes les forces, des dels nacionalistes al PP, des de Podem a Ciutadans. Però no m'estic postulant per liderar una alternativa, que quedi clar", va assegurar el líder socialista. Davant l'"entossudiment" de Mariano Rajoy i la seva pretensió de "creuar-se de braços" després de la seva investidura fallida, Sánchez va subratllar que la ronda té com a objectiu "dialogar, no negociar", amb la finalitat de recaptar totes les solucions que estiguin disposades a oferir les diferents forces, excepte EH Bildu, l'única a la qual no dirà res. Es tracta d'un diàleg "sense exclusions", "obert i sincer", per saber què pensa cada un, quina solució es posa sobre la taula perquè no hi hagi terceres eleccions i perquè Espanya tingui un govern com més aviat millor.

Sánchez no descarta que en un futur pugui tornar a intentar la investidura, però va deixar clar que, per ara, "no lideraré una alternativa que no tingui els vots necessaris per tirar endavant", com li va passar el març. "El PSOE no crearà falses expectatives, ni liderarà cap projecte que estigui abocat al fracàs", va emfasitzar.

El secretari general va demanar "anar pas a pas" i demanar primer la opinió dels partits, en recordar que la responsabilitat de formar govern i evitar nous comicis és "de tots". Sánchez va assegurar que vol afrontar les converses "sense vetos i sense línies vermelles", però va anticipar que es mantindrà ferm en el seu rebuig al fet que Rajoy sigui president, també després de les eleccions basques i gallegues.