El Tribunal Constitucional no va admetre a tràmit el recurs d'Otegi contra la seva inhabilitació per concórrer a les eleccions basques, de manera que no podrà optar a ser lehendakari per EH Bildu en els comicis del 25 de setembre. Otegi va recórrer la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu de Sant Sebastià, que va confirmar la seva exclusió de la llista electoral d'EH Bildu, que encapçalava.

La Sala Primera del TC va decidir per unanimitat no admetre el recurs en considerar que no existeix, com reclamava el recurrent, violació d'un dret fonamental tutelable en empara. L'alt tribunal, que tenia de termini fins a les dotze de la nit de demà (immediatament després comença la campanya de les eleccions basques), es va reunir ahir a la tarda per estudiar aquest i altres recursos davant la Junta Electoral i va resoldre rebutjar la petició d'Otegi, una decisió que esgota les possibilitats del dirigent abertzale, que no podrà ser candidat.

Otegi va ser exclòs de les llistes electorals per la Junta Electoral de Guipúscoa a causa de la pena d'inhabilitació per sufragi passiu que hi ha contra ell com a conseqüència del cas Bateragune, l'intent de reconstruir la il·legalitzada Batasuna.

Aquesta decisió va ser recorreguda pel dirigent abertzale davant el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Sant Sebastià, que va confirmar divendres passat la decisió de la Junta i va deixar Otegi fora de la contesa electoral. Ara, el TC recorda que les dues decisions anteriors es basaven en la inelegibilitat en què es troba Otegi per no haver acabat de complir la pena d'inhabilitació per a l'exercici del dret al sufragi passiu a què va ser condemnat, el venciment de la qual l'Audiència va fixar per a l'1 de febrer del 2021.