La fiscal de l'Estat endureix l'alerta contra el "desafiament" independentista

Madrigal promet combatre en tots els òrgans judicials el "desafiament a l'estat de dret" català

07.09.2016 | 00:00
La fiscal general de l´Estat, Consuelo Madrigal
La fiscal general de l´Estat, Consuelo Madrigal

La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, va alertar ahir de la importància de donar resposta al "desafiament a l'estat de dret" que certs sectors de l'independentisme impulsen amb "total menyspreu a l'ordenament constitucional", i va assegurar que la Fiscalia combatrà aquests plantejaments "davant tots els òrgans jurisdiccionals".
En el seu discurs en motiu de l'obertura de l'any judicial, Madrigal va advertir que els independentistes "invoquen la democràcia i la llibertat" per "proposar l'incompliment de les lleis i la desatenció a les llibertats de tots", fet que demostra, va dir, que "determinats usos de la llibertat poden suposar un perill per a la democràcia".
La fiscal general va fer aquestes manifestacions en un acte presidit pel rei Felip VI on va ser-hi present el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i la plana major de l'ordenament judicial espanyol, encapçalat pel president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, i el del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes.
En aquest marc va assegurar que la Fiscalia combatrà on calgui les "vies de fet" i les "pretensions demagògiques" dels qui "contraposen la legitimitat democràtica i la legalitat constitucional", perquè en democràcia "no hi ha més legitimitat que la que es fonamenta en la Constitució".
I és que segons Madrigal, el que "allibera els ciutadans" no és "la llibertat, sinó la llei", i l'estat de dret mai no es pot produir "al marge de la llei i dels procediments legalment establerts".
Lesmes negava la politització de la justícia. Precisament Lesmes, en el seu discurs, va fer una defensa de la "independència i professionalitat" dels jutges, que adopten decisions "fonamentades exclusivament en els seus dictats". Segons el president del Tribunal Suprem, als jutges "ens dol escoltar que aquesta justícia en què creiem i per la que treballem no és independent, que està polititzada, i que són els partits polítics els que dirigeixen l'acció dels jutges".
Segons Lesmes, aquestes afirmacions, "reiterades durant anys pels opinadors de tota mena i que es vinculen al model de govern judicial, no s'ajusten per res a la veritat", va dir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Puigdemont, a Gabriel: ´No demanem una carta blanca per pressionar, sinó una carta blanca per parlar clar´

El president de la Generalitat aposta per crear un "projecte de majories" per a la gent que es...

Arrimadas acusa Puigdemont de «prendre el pèl» als catalans

Arrimadas acusa Puigdemont de «prendre el pèl» als catalans

La líder de C's compara el procés amb "una bicicleta estàtica" amb què "no s'avança" i demana al...

Divendres amb núvols al matí i domini del sol la resta del dia

La temperatura mínima serà lleugerament més alta que la d'avui

Enllaços recomanats: Premis cinema