L'exministre d'Indústria José Manuel Soria va presentar la seva renúncia a la candidatura per al lloc de director executiu del Banc Mundial (BM) en una carta enviada al secretari d'estat d'Economia, Íñigo Fernández de Mesa. En la seva missiva, Soria explica que la seva renúncia es produeix a petició del govern i per la "desproporcionada" utilització política que s'ha fet de la seva designació.

L'antic titular d'Indústria va assenyalar que ha pres aquesta decisió tot i que no està ni imputat, ni investigat, ni condemnat per cap instància, ni inhabilitat per a l'exercici d'aquest càrrec en el Banc Mundial. La candidatura va ser anunciada divendres passat després de la segona votació fallida per a la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern i cinc mesos després que Soria renunciés al seu càrrec de ministre en funcions després de l'aparició del seu nom en els papers de Panamà.

Aquests documents vinculaven diversos negocis de la seva família amb societats a paradisos fiscals, si bé el ministre es va veure obligat a deixar el càrrec després de les contradictòries explicacions que durant una setmana va estar donant sobre aquest assumpte.

Després de l'anunci de la proposta de Soria per al Banc Mundial, el govern va fer pinya en la defensa de l'exministre, de qui recordava que, al marge de la seva carrera política, és funcionari de l'estat i té dret a optar a un lloc d'aquestes característiques en un procés en el qual els candidats són valorats per la idoneïtat, l'historial de servei públic i l'experiència. No obstant això, alguns dirigents autonòmics del PP com Alberto Núñez Feijoo, Cristina Cifuentes o Esperanza Aguirre es van sumar a les dures crítiques de l'oposició a una candidatura que consideraven inacceptable.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va afirmar que la renúncia de l'exministre d'Indústria posa en relleu "la immoralitat de la proposta i les falsedats amb què han intentat justificar-la" des del govern i el PP. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va considerar que Soria no ha renunciat a la seva candidatura a director executiu del Banc Mundial, sinó que el govern en funcions "ha estat obligat a renunciar a aquesta col·locació". "No poden continuar confonent Espanya amb el seu partit", va escriure el líder de la formació taronja a Twitter.

En tot cas, el PSOE i Podem van advertir que la renúncia de Soria no ha d'evitar que el govern doni explicacions al Congrés per les "mentides" que hi ha hagut sobre la designació inicial. Abans de la renúncia, PSOE i Podem havien demanat la compareixença urgent del ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, davant del ple del Congrés, no en comissió, per informar sobre el nomenament de Soria.

La secretària d'Estudis i Programes del PSOE, Meritxell Batet, va deixar clar que la decisió de l'exministre no eludeix la responsabilitat política d'aquells que van prendre la decisió de designar-lo "i les mentides que aquest nomenament amagava". Va fer referència en concret al president del govern en funcions, Mariano Rajoy, i a De Guindos, obligat, segons el seu parer, a donar explicacions davant el ple pel "mal" que aquest nomenament ha fet a la imatge d'Espanya.

"No era il·legal nomenar-lo, era inadequat i la seva renúncia així ho demostra", va destacar Batet, convençuda que aquest "despropòsit polític" ha danyat la imatge d'Espanya davant les institucions financeres i l'esfera internacional.

La portaveu adjunta de Podem al Congrés Irene Montero va considerar que el més rellevant és que "la pressió popular i la indignació ciutadana i de totes les forces polítiques" han aconseguit que Soria "ni tan sols hagi pogut desembolicar el regal".