Destitueixen el bisbe de Mallorca que va tenir una relació amb una dona casada

Javier Salines va mantenir un romanç amb la seva secretària i un enfrontament amb el marit d'aquesta

10.09.2016 | 07:37
Sonia Valenzuela i el bisbe cessat, Javier Salines.
Sonia Valenzuela i el bisbe cessat, Javier Salines.

Javier Salines ja no és bisbe de Mallorca. El Vaticà l'ha destituït formalment mitjançant la publicació del seu cessament en el Butlletí de la Santa Seu: "La Nunciatura Apostòlica a Espanya comunica a la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) que a les 12 h d'avui, dijous 8 de setembre, la Santa Seu ha fet públic que el papa Francesc ha acceptat la renúncia presentada per monsenyor Javier Salines Viñals al govern pastoral de la Diòcesi de Mallorca i l'ha nomenat bisbe auxiliar de València, assignant-li la seu titular de Monterano, Forum Clodii".

Com és habitual en la diplomàcia vaticana, la destitució s'ha vist com una "renúncia", sense la menor al·lusió als motius reals pels quals en aquest cas Salines ha estat desposseït de la càtedra de Mallorca. En el mateix acte, el pontífex nomena a Salines bisbe auxiliar de València, el tercer que passa a tenir el cardenal-arquebisbe Antonio Cañizares.

Paral·lelament, el Bisbat de Mallorca ha emès una nota en la qual també informa del relleu. Seguint el procediment marcat en aquests casos, el col·legi de consultors -òrgan que assumeix el govern intern de la diòcesi mentre la seu està vacant- assumeix temporalment la gestió fins que es produeixi l'arribada de Sebastià Taltavull, l'administrador apostòlic designat per la Santa Seu per tutelar la transició tal com va avançar Diari de Mallorca dimecres passat.

Amb la confirmació oficial de la destitució, Roma censura monsenyor Salines pel dany generat a la imatge de l'Església en general i la mallorquina en particular, per la imprudència mostrada en la relació amb la seva secretària, Sonia Valenzuela, i el seu virulent enfrontament amb el marit d'aquesta, Mariano d'Espanya, que li acusa de trencar el seu matrimoni catòlic.

El menorquí Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona, liderarà provisionalment l'Església de Mallorca després de fulminar el Vaticà a Salines. Taltavull dirigirà la diòcesi mallorquina fins que el Papa nomeni al substitut definitiu del bisbe defenestrado. Ell mateix té moltes opcions de ser el triat, encara que primer haurà de transcórrer un temps prudencial perquè el menorquí analitzi la situació eclesiàstica local, i transmeti els corresponents informes a la Santa Seu.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

No tot és llogar i comprar
No tot és llogar i comprar

No tot és llogar i comprar

Masoveria urbana, cessió d'ús, dret de superfície i copropietat són alguns dels models d'accés a...

Milers de firmes per acabar amb el malbaratament de menjar als col·legis

Milers de firmes per acabar amb el malbaratament de menjar als col·legis

La campanya d'una mare empordanesa ha rebut el suport de més de 220.000 persones i arribarà al...

Detenen un coraller temerari per envestir una embarcació amb Mossos d´Esquadra

Detenen un coraller temerari per envestir una embarcació amb Mossos d´Esquadra

El detingut i dos membres de la tripulació van ser denunciats per pescar corall vermell a la...

Eleccions a Galícia i el País Basc: Què es juguen els partits aquest 25-S?

Eleccions a Galícia i el País Basc: Què es juguen els partits aquest 25-S?

Els resultats dels comicis poden ser clau per posar fi al bloqueig polític que viu Espanya

Enllaços recomanats: Premis cinema