L'oposició ha unit forces perquè el ministre d'Economia, Luis de Guindos, expliqui en un ple extraordinari les circumstàncies que el van portar a designar per a un lloc al Banc Mundial l'exministre d'Indústria, José Manuel Soria, que va dimitir el mes d'abril després d'aparèixer als papers de Panamà.

Mentrestant, De Guindos, que previsiblement compareixerà a la Comissió d'Economia i no davant el ple del Congrés, va donar el vistiplau com a candidat alternatiu a Fernando Jiménez Latorre, després que el govern obligués a renunciar Soria per la polèmica desfermada per la seva nominació.

Jiménez Latorre, director executiu del Fons Monetari Internacional (FMI) i fins fa dos anys secretari d'Estat d'Economia, és un aspirant sense tatxa que el Banc Mundial (BM) no farà enrere, com es temia que pogués passar amb l'exministre Soria.

La seva idoneïtat és el que va portar la Comissió d'Avaluació de candidatures a les Institucions Financeres Internacionals (IFI), integrada per alts càrrecs del ministeri d'Economia, a triar-lo.

La mateixa comissió va proposar divendres passat Jiménez Latorre com a director altern de l'FMI, però va preferir oferir-li el lloc al qual es postulava Soria davant la urgència del Banc Mundial per tenir un nou candidat, mentre que per al lloc de l'FMI hi ha una mica més de temps .

El grup parlamentari del PSOE sol·licitarà avui durant la reunió de la junta de portaveus de la cambra baixa la convocatòria d'un ple urgent, que previsiblement tindrà el suport tant d'Units Podem com de Ciutadans i el Partit Democràtic de Catalunya (PDC).

L'oposició parlamentària vol que De Guindos aclareixi per què el govern va defensar que Sòria havia guanyat la nominació en un concurs de mèrits per a personal funcionari convocat pel ministeri d'Economia, quan després s'ha sabut que no va ser així.

Ciutadans va considerar que la renúncia de l'exministre d'Indústria ha evitat a Espanya fer un "ridícul internacional", i va demanar al govern conèixer el currículum de tots candidats que van optar per a aquest lloc, així com els informes d'idoneïtat dels candidats i l'acta de la reunió en la qual es va triar Soria. La decisió va ser presa divendres passat i es va comunicar després de la segona votació fallida per a la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern.

El ministeri d'Economia va explicar aquesta setmana que el procediment per a aquest tipus de llocs és sempre el mateix, i que suposa l'enviament de la convocatòria a l'Associació de Tècnics Comercials de l'Estat i a la de Diplomats Comercials de l'Estat, "tot i que està oberta a qualsevol persona que s'hi vulgui presentar".

Això implica que no es dóna publicitat a una plaça que tampoc és únicament per a funcionaris, encara que Economia valora l'historial de servei públic, a més de l'experiència i la idoneïtat dels aspirants. El ministeri justificava que només s'avisi els Tècnics i Diplomats Comercials de l'Estat en què són llocs de representació d'Espanya i de contingut econòmic, motius pels quals pràcticament sempre han estat coberts per funcionaris que han exercit càrrecs relacionats amb la matèria.

El portaveu d'Economia al Congrés, Pedro Saura, va qualificar el cas Soria com un "escàndol", i va afirmar que De Guindos ha mentit, mentre que el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va demanar que el ministre comparegui al més aviat possible.

El portaveu del PDC, Francesc Homs, també va dir que la reunió era "molt important", pel tractament d'una "qüestió de control parlamentari i de qualitat democràtica", i va incidir que el govern no pot escudar-se en el fet que està en funcions per evitar donar les explicacions pertinents.

Per contra, al PP es feliciten per la lleialtat de l'exministre en haver fet un pas enrere per no perjudicar el partit, i consideren que amb aquesta rectificació el cas s'hauria de donar per tancat i no portar-se al Congrés.

Espanya es reparteix un dels 25 càrrecs de director executiu del Banc Mundial en períodes de dos anys amb Mèxic i Veneçuela, un lloc en el qual també estan representats cinc països centreamericans més.