Tot està a punt perquè les torxes desfilin pels carrers d´una vintena de poblacions de les comarques centrals. Enguany, seran menys que per la vigília de la Diada Nacional de l´any passat, que van arribar fins a trenta a la Catalunya Central. Jordi Corrons, president d´Òmnium Bages, explica que no existeix «una raó de fons» que expliqui la davallada. Sí que reconeix que hi ha municipis petits en què la manca d´entitats organitzadores fa que hi hagi anys en què no se celebri la Marxa de Torxes. «Però pot ser que l´any vinent es torni a fer».

El foc omplirà les places de dotze poblacions del Bages, la comarca amb més nombre de concentracions. N´hi haurà a Artés, Balsareny, Callús, Castellbell i el Vilar, Castellnou de Bages, Monistrol de Montserrat, Manresa Navarcles, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Vicenç de Castellet. Al Moianès s´ha convocat una concentració a Monistrol de Calders i a Santa Maria d´Oló. No se celebrarà la marxa independentista a Avinyó, Cabrianes, Castellterçol, L´Estany i Navàs, municipis on sí que s´havia organitzat en anys anteriors.

A l´Anoia s´han reduït a la meitat ja que aquest any no se celebraran ni a Capellades ni a Hostalets de Pierola, on també es van celebrar l´any passat, juntament amb Igualada i Masquefa. Lluís Balsells, president del Casal Popular d´Igualada, entitat que convoca la marxa, preveu una assistència similar a la del 2015, quan van aplegar 350 participants.

Al Baix Llobregat Nord, aquest any hi haurà concentracions a Collbató, Esparraguera i Olesa de Montserrat. A la comarca del Berguedà n´hi ha a Vilada i a Berga. En aquesta ciutat, l´esquerra independentista organitza la marxa de torxes des de fa deu anys. L´Alt Urgell i el Solsonès mantenen una única convocatòria a la Seu d´Urgell i a Sant Llorenç de Morunys.

Les concentracions estan previstes per avui, amb l´excepció de Monistrol de Calders, on es farà demà a les 8 del vespre.