El Govern i la CUP, després d'haver recuperat la confiança, ja negocien els Pressupostos de la Generalitat del 2017, amb l'ànim per les dues parts d'evitar repetir el fracàs del juny, quan els antisistema van vetar els comptes del 2016 i van precipitar la qüestió de confiança del proper dia 28.

Els treballs, encara preliminars, es van iniciar abans-d'ahir a la tarda de forma discreta, abans de la Diada de l'11 de setembre, en què, per primera vegada, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, acudiran a les mobilitzacions independentistes, cosa que ha generat crítiques de l'oposició.

Serà una Diada particular, ja que el món independentista i l'espai polític dels comuns -les confluències d'esquerres alternatives amb Ada Colau com a cara més visible- compartiran alguns dels actes reivindicatius, malgrat els recels mutus d'aquestes dues forces, en plena competició per l'hegemonia política a Catalunya.

A l'espai netament independentista, les aigües sí que estan més calmades entre el Govern i la CUP, que abans-d'ahir es van citar en secret al departament d'Economia de la Generalitat, que dirigeix Oriol Junqueras, una trobada que va servir per abordar la dinàmica en la qual es desenvoluparan els contactes durant les pròximes setmanes.

Un dels aspectes acordats entre les dues parts, segons fonts coneixedores de la reunió, va ser que les converses transcorrin en un clima "discret" i no es converteixin en un "espectacle" retransmès al minut pels mitjans de comunicació de l'estat.

Després de la garantia de la CUP que votarà a favor de Carles Puigdemont en la qüestió de confiança del 28 de setembre, la intenció del departament d'Economia de la Generalitat és que el projecte de llei de pressupostos per al 2017 pugui començar a tramitar-se a final d'octubre, amb la finalitat de debatre'l a la Cambra catalana el mes de novembre i aprovar-lo el desembre.

Els pressupostos són clau perquè el Govern pugui avançar en el full de ruta secessionista, que les entitats sobiranistes volen impulsar també des del carrer el proper 11 de setembre, amb l'adhesió recent de Puigdemont, que abans-d'ahir va confirmar que es manifestarà a la concentració de Salt, i de Forcadell, que va anunciar ahir que es mobilitzarà a Tarragona.

Des de l'oposició, la líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, va criticar que Puigdemont "hagi desconnectat de la pluralitat política de Catalunya i dels problemes reals dels catalans" i hagi decidit participar en la manifestació de la Diada. "Un greu error", segons l'opinió del president del grup parlamentari del PPC, García Albiol, que va advertir que la manifestació és "un acte que divideix i fractura la societat catalana".