L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural havien registrat fins ahir al matí 342.000 inscrits, el 24 % menys que els mateixos dies de l'any passat (450.000), encara que les entitats confien que s'ompliran les concentracions perquè hi acudiran persones que no s'hi apuntaran prèviament.

En roda de premsa, els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van oferir els últims detalls de l'organització de les mobilitzacions de demà. "Tornarem a fer història en nombre de manifestants al carrer", va pronosticar Sànchez, que això no obstant va cridar a aprofitar les pròximes hores per inscriure-s'hi: "sempre en volem més".

Fins a les 9 del matí d'ahir s'havien inscrit, segons Sànchez, 342.000 persones per a les cinc ciutats: a Lleida, 30.440; Berga, 28.000; Tarragona, 34.000; Salt, 42.000 i Barcelona, 200.100 participants. El 10 de setembre del 2015 hi havia 450.000 inscrits, el 24 % més, però Sànchez, que va dir que no tem les comparacions amb altres edicions, va pronosticar que aquest any hi haurà una proporció més elevada de persones no inscrites que acudiran a concentrar-se.

Segons el president de l'ANC, el fet que no estigui tot concentrat a Barcelona provoca que hi hagi catalans del territori que planifiquen menys, ja que no han de fer el desplaçament i no s'inscriuen prèviament, però que acudiran igualment a mobilitzar-se al punt que els quedi més pròxim.

Només a Berga s'han tancat les inscripcions perquè ha quedat ple l'espai previst, però l'ANC descarta que hi hagi "punts preocupants" per baixa afluència. "Totes les ciutats estaran plenes, però volem que estiguin encara més plenes", va remarcar Sànchez. El president de l'ANC va demanar a la classe política que culmini "els cent metres del procés", i va dir que caldria clarificar el full de ruta en un període "breu raonable", que situa en "dos mesos", ja que considera que llavors haurà passat la qüestió de confiança, el debat de política general i també el de pressupostos.

Les dues entitats van reivindicar l'esperit de la manifestació de la Diada del 1976 a Sant Boi del Llobregat, la primera després del franquisme per reclamar llibertats. "El millor homenatge als 40 anys de Sant Boi és portar una generació de nou al carrer amb totes les sensibilitats representades", va afirmar Sànchez, que va insistir: "quan hem anat junts és quan hem avançat". No obstant això, els presidents de les dues entitats van evitar valorar l'exclusió del Partit Demòcrata Català (PDC) de l'acte de commemoració de Sant Boi que es va celebrar ahir a la tarda, organitzat per ERC, la CUP i Podem. "No entrarem en el regateig curt de la política, que facin el que considerin oportú", va afirmar Cuixart.

A les 17.14 hores de demà, les campanes de la catedral de la Seu Vella de Lleida anunciaran l'inici de les concentracions i, tot seguit, es llegirà un manifest i sonarà una cançó que acompanyarà els participants en l'aixecament compassat de cartolines grogues, que simularà l'efecte d'un batec.