Tot està a punt perquè les torxes desfilin pels carrers d'una vintena de poblacions de les comarques centrals. Enguany en seran menys que per la vigília de la Diada Nacional de l'any passat, quan van arribar a ser-ne trenta a la Catalunya Central.

Jordi Corrons, president d'Òmnium Bages, explica que no hi ha "cap raó de fons" que expliqui la davallada. Sí que reconeix que hi ha municipis petits on la manca d'entitats organitzadores fa que hi hagi anys en què no se celebri la Marxa de Torxes. "Però podria ser que l'any vinent es torni a fer".

El foc omplirà les places de dotze poblacions del Bages, la comarca amb més nombre de concentracions. N'hi haurà a Artés, Balsareny, Callús, Castellbell i el Vilar, Castellnou de Bages, Monistrol de Montserrat, Manresa Navarcles, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Vicenç de Castellet. Al Moianès se n'han convocat a Monistrol de Calders i a Santa Maria d'Oló. No se celebrarà la marxa independentista a Avinyó, Cabrianes, Castellterçol, l'Estany i Navàs, on s'havia organitzat en anys anteriors.

A l'Anoia s'han reduït a la meitat, ja que aquest any no se celebraran ni a Capellades ni als Hostalets de Pierola, on també es van celebrar l'any passat, juntament amb Igualada i Masquefa. Lluís Balsells, president del Casal Popular d'Igualada, entitat que convoca la marxa, preveu una assistència similar a la del 2015, quan van aplegar 350 participants.

Al Baix Llobregat Nord, aquest any hi haurà concentracions a Collbató, Esparreguera i Olesa de Montserrat. A la comarca del Berguedà n'hi ha a Vilada i a Berga. En aquesta ciutat, l'esquerra independentista organitza la marxa de torxes des de fa deu anys. L'Alt Urgell i el Solsonès mantenen una única convocatòria a la Seu d'Urgell i a Sant Llorenç de Morunys.

Les concentracions són previstes per a avui, amb l'excepció de Monistrol de Calders, on es farà demà a les 8 del vespre.