Forcadell defensa davant el TC la llibertat d'expressió del Parlament

L'alt tribunal no té previst executar els incidents contra la presidenta de forma immediata

10.09.2016 | 07:37

La presidenta del parlament, Carme Forcadell, va enviar ahir un informe al Tribunal Constitucional sobre la votació de la ratificació de l'informe de la comissió del procés constituent. En l'escrit, Forcadell defensa la seva actuació al capdavant de la cambra i deixa clar que la "llibertat d'expressió i el dret de participació dels ciutadans per mitjà dels seus representants" s'ha de produir "sense pertorbacions il·legítimes".
Forcadell recorda que el Parlament és la "seu natural" del debat polític i que l'eventual resultat del debat parlamentari "és una qüestió que no ha de condicionar anticipadament la viabilitat mateixa del debat".
Per això, Forcadell afirma que "l'obstaculització" de la votació sol·licitada hauria vulnerat l'ius in officium dels parlamentaris, la llibertat d'expressió i el dret de tots els ciutadans a participar en els assumptes públics, reconeguts en els articles 20 i 23 CE i en l'article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans, i amb això, afegeix, "hauria afectat de manera irreparable el procés de formació i exteriorització de la voluntat política democràtica".
L'informe presentat al TC recorda que, "si s'hagués impedit aquesta votació, s'hauria incomplert el Reglament del Parlament, i a més s'hauria afectat el nucli de drets i facultats dels representants públics, en la mesura que està clar que aquesta sol·licitud ve directament relacionada amb el seu mandat representatiu".
L'escrit afegeix que aquesta afectació "no hauria arribat únicament als diputats que van proposar la modificació de l'ordre del dia, sinó a tots els diputats de la Cambra, tenint en compte que tots els grups parlamentaris, fins i tot els totalment oposats a la inclusió d'aquest punt en l'ordre del dia, van utilitzar el seu torn de paraula en el debat".
A més, Forcadell deixa clar a l'informe que adoptar les mesures de la interlocutòria obligaria la Mesa a dur a terme un judici d'"oportunitat política" previ a la tramitació de qualsevol iniciativa, contrari a la mateixa jurisprudència del TC que afirma que la funció principal de les Meses, i per tant també de la seva presidenta, "consisteix a controlar la regularitat jurídica i viabilitat formal o processal de les iniciatives presentades i no han d'inadmetre propostes per la suposada inconstitucionalitat del seu contingut".

El procés s'allargarà
El Constitucional no executarà de manera immediata l'incident per desobediència a les seves sentències obert contra Carme Forcadell, que podria portar a sancions cautelars o penals contra ella, malgrat haver-li-ho sol·licitat el govern central.
De fet, el TC no té previst executar de manera immediata tampoc l'altre incident per desobediència a les seves sentències per part d'institucions catalanes que té plantejat, referent a l'acció exterior catalana. No en resoldrà cap fins a no haver resolt abans el recurs sobre la llei que preveu els esmentats incidents.
Les raons són dues: una, que els incidents d'execució figuren en una reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional que està recorreguda davant l'alt tribunal; així, en cas d'executar-los, el TC validaria per la via dels fets aquesta reforma, i no té gens clar que sigui constitucional.
Els segons motius són de prudència, ja que els magistrats no volen exasperar més l'atmosfera catalana en un moment especialment sensible.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

El comitè d'empresa de Seat Martorell afirma que la fàbrica rep pressions per marxar de Catalunya

El comitè d'empresa de Seat Martorell afirma que la fàbrica rep pressions per marxar de Catalunya

Assegura que de moment la situació política no afecta ni la producció ni les vendes

Quines són les empreses que han marxat de Catalunya?

Quines són les empreses que han marxat de Catalunya?

Des de l'1 d'octubre ja són 917 companyies que han traslladat la seva seu social fora del país,...

Bassa denuncia pressions a les empreses perquè canviïn la seu fora de Catalunya

La consellera no revela l'origen de les trucades, però afirma que el Govern ho investiga i ho farà...

L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar 2016/2017

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2017 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2016/17

 
Enllaços recomanats: Premis cinema