La presidenta del parlament, Carme Forcadell, va enviar ahir un informe al Tribunal Constitucional sobre la votació de la ratificació de l'informe de la comissió del procés constituent. En l'escrit, Forcadell defensa la seva actuació al capdavant de la cambra i deixa clar que la "llibertat d'expressió i el dret de participació dels ciutadans per mitjà dels seus representants" s'ha de produir "sense pertorbacions il·legítimes".

Forcadell recorda que el Parlament és la "seu natural" del debat polític i que l'eventual resultat del debat parlamentari "és una qüestió que no ha de condicionar anticipadament la viabilitat mateixa del debat".

Per això, Forcadell afirma que "l'obstaculització" de la votació sol·licitada hauria vulnerat l'ius in officium dels parlamentaris, la llibertat d'expressió i el dret de tots els ciutadans a participar en els assumptes públics, reconeguts en els articles 20 i 23 CE i en l'article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans, i amb això, afegeix, "hauria afectat de manera irreparable el procés de formació i exteriorització de la voluntat política democràtica".

L'informe presentat al TC recorda que, "si s'hagués impedit aquesta votació, s'hauria incomplert el Reglament del Parlament, i a més s'hauria afectat el nucli de drets i facultats dels representants públics, en la mesura que està clar que aquesta sol·licitud ve directament relacionada amb el seu mandat representatiu".

L'escrit afegeix que aquesta afectació "no hauria arribat únicament als diputats que van proposar la modificació de l'ordre del dia, sinó a tots els diputats de la Cambra, tenint en compte que tots els grups parlamentaris, fins i tot els totalment oposats a la inclusió d'aquest punt en l'ordre del dia, van utilitzar el seu torn de paraula en el debat".

A més, Forcadell deixa clar a l'informe que adoptar les mesures de la interlocutòria obligaria la Mesa a dur a terme un judici d'"oportunitat política" previ a la tramitació de qualsevol iniciativa, contrari a la mateixa jurisprudència del TC que afirma que la funció principal de les Meses, i per tant també de la seva presidenta, "consisteix a controlar la regularitat jurídica i viabilitat formal o processal de les iniciatives presentades i no han d'inadmetre propostes per la suposada inconstitucionalitat del seu contingut".

El procés s'allargarà

El Constitucional no executarà de manera immediata l'incident per desobediència a les seves sentències obert contra Carme Forcadell, que podria portar a sancions cautelars o penals contra ella, malgrat haver-li-ho sol·licitat el govern central.

De fet, el TC no té previst executar de manera immediata tampoc l'altre incident per desobediència a les seves sentències per part d'institucions catalanes que té plantejat, referent a l'acció exterior catalana. No en resoldrà cap fins a no haver resolt abans el recurs sobre la llei que preveu els esmentats incidents.

Les raons són dues: una, que els incidents d'execució figuren en una reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional que està recorreguda davant l'alt tribunal; així, en cas d'executar-los, el TC validaria per la via dels fets aquesta reforma, i no té gens clar que sigui constitucional.

Els segons motius són de prudència, ja que els magistrats no volen exasperar més l'atmosfera catalana en un moment especialment sensible.