El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va defensar ahir els "lideratges plurals" al capdavant del partit i es va mostrar obert a explorar un acord amb Núria Parlon, sempre que no hi hagi diferències de projecte polític, encara que de moment la seva intenció segueix sent concórrer a les primàries. En declaracions a Antena 3, el líder del PSC va ser preguntat sobre l'anunci públic de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i viceprimera secretària del PSC, que es postularà a les primàries per liderar el partit, i que a més va estendre la mà a Iceta per a un pacte en forma de bicefàlia o candidatura conjunta.

Iceta va recordar que quan va assumir la primera secretaria del PSC ho va fer "perquè no hi havia voluntaris", per això "ara, dos anys després, que sembli que n'hi ha és motiu de satisfacció i orgull. Hem tret el PSC d'un forat en el qual ningú s'atrevia a posar-se al capdavant, i avui tenim més d'un candidat".

"Sobre la possibilitat de compartir lideratges, sempre he estat partidari que siguin plurals. Els partits han d'oferir diverses possibilitats a la societat, i hi ha d'haver dirigents que expressin matisos diferents, amb la seva personalitat, però sempre compatibles amb una coherència en el projecte polític", va dir.

A l'"espera de veure com es desenvolupen les coses", Iceta va recordar que la seva intenció és presentar la seva candidatura, però va evitar "precipitar la decisió". "Molts dirigents del PSC diuen que en absència de diferències de projecte polític valdria la pena explorar possibilitats d'un acord. Jo crec que és una opció sobre la taula i que s'haurà d'anar veient aquests dies i setmanes", va dir.

La viceprimera secretària del PSC, Núria Parlon, va proposar ahir que els partits independentistes renunciïn "temporalment" al referèndum unilateral per permetre un govern alternatiu al PP a Espanya i iniciar una reforma constitucional que permeti reconèixer la pluralitat de l'Estat i Catalunya com a nació. L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet va explicar en una entrevista a TV3 que "és veritat que si els elements per a la discussió són les posicions de màxims que defensen les forces independentistes serà clarament difícil", però va rebutjar "posicions que estiguin fora de la legalitat o en la unilateralitat". Una ruptura tindria unes "conseqüències irreparables, ja que situaria Catalunya fora de la llei" va assegurar.