Manresa celebrarà, demà, un acte institucional de la Diada marcat per la tradició i, com l'any passat, per l'absència dels partits amb representació al consistori que consideren que aquesta convocatòria, que presidirà una estelada, no els representa. Fins ahir al matí, últim dia per fer-ho, s'havien inscrit 44 associacions, clubs i altres entitats a l'ofrena floral, les mateixes que el 2015.

A l'ofrena del consistori no hi seran ni el PSC ni Ciutadans, tal com va avançar Regió7 en l'edició d'abans-d'ahir. Sí que hi seran CiU, ERC i la CUP, que aquest migdia organitza una conversa-debat a la Plana de l'Om amb la diputada Anna Gabriel, l'antropòleg Manuel Delgado i l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. Quant a Democràcia Municipal (Podem), la voluntat del regidor Dídac Escolà, que a final d'any deixarà el seu càrrec a l'Ajuntament per temes personals, és assistir i participar directament en l'ofrena de demà, sempre que això sigui compatible amb la seva responsabilitat de pare, va puntualitzar ahir.

L'ofrena començarà a les 11 del matí amb l'actuació d'un dansaire de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages, que farà el Ball d'Homenatge, una dansa sòbria creada pel coreògraf Joan Serra i el músic Jaume Arnella, amb l'objectiu de manifestar el reconeixement de persones i institucions i donar la benvinguda. A continuació, hi haurà un parlament de Jordi Corrons, president d'Òmnium Bages, que glossarà la Diada; el de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i l'ofrena floral de l'Ajuntament, institucions i de les entitats manresanes que s'hi han volgut adherir. L'acte el conduirà la periodista Pilar Goñi, i hi ha prevista la presència de representants de la delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central i del Consell Comarcal del Bages.

El cant de l'Himne Nacional de Catalunya anirà a càrrec de les diferents corals de Manresa: la Capella de Música de la Seu, el Cor parroquial de Sant Josep del Poble Nou, la Coral Eswèrtia, la Coral Font del Fil i l'Orfeó Manresà, dirigides per Mireia Subirana i amb Montserrat Lladó al teclat.

Finalment, totes les persones que ho vulguin podran ballar la sardana La Santa Espina, amb la col·laboració de balladors del Grup Sardanista Dintre el Bosc i del Grup Sardanista Nova Crida.