Corea del Nord va recordar a la comunitat internacional, amb la seva cinquena prova atòmica, la segona en només vuit mesos i la més potent fins ara, que el seu programa nuclear constitueix un pilar innegociable en què es basa el règim de Kim Jong-un. La declaració d'intencions de Pyongyang resulta aquesta vegada més contundent que en assajos anteriors, perquè va arribar després del conjunt de sancions comercials -les més dràstiques fins a l'actualitat- que li va imposar l'ONU fa tot just sis mesos com a càstig per la seva prova nuclear i de míssils de principi d'any.

Corea del Nord havia espaiat amb lapses d'entre tres i quatre anys les detonacions subterrànies dels altres quatre dispositius que havia utilitzat fins ara a la base de proves nuclears de Punggye-ri, al nord-est del país. En aquest sentit, Pyongyang va recordar amb aquest últim assaig que la seva intenció passa per "ser reconegut com un estat nuclear", segons va explicar Choi Gang, vicepresident de l'Institut Asan d'Estudis Polítics.

Indiferent a les sancions

La d'ahir constitueix l'enèsima prova que Corea del Nord es mostra indiferent a les sancions, considera l'arsenal atòmic com a garant total de la supervivència del règim i no està disposat a desviar-se gens del camí que va iniciar a final de la dècada passada. Això implica que no s'asseurà a negociar sota la demanda d'un compromís previ per a la seva desnuclearització, tal com demanen Washington, Seül i Tòquio, que paradoxalment troben un argument addicional per a les seves exigències cada vegada que Pyongyang fa esclatar un artefacte atòmic o llança un projectil balístic.

Per part seva, el president dels EUA, Barack Obama, va condemnar la prova nuclear de Corea del Nord, ja que la considera "una greu amenaça" a la "seguretat regional i a la pau i estabilitat internacional".

Paral·lelament, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va condemnar en els termes "més ferms possibles" la nova prova nuclear de Corea del Nord, i va demanar al Consell de Seguretat que adopti "accions adequades".