Més d'un centenar de persones van escoltar, ahir al migdia, les reflexions de la diputada Anna Gabriel, l'antropòleg Manuel Delgado i l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, sobre el què i el com del camí cap a la independència. Els tres van coincidir: la base popular és clau. Gabriel hi va afegir que "manca un mecanisme clar" i que "per això es comença a reclamar un referèndum" vinculant.

El canvi de format de l'acte de la Diada organitzat per l'esquerra independentista (CUP, Arran i Endavant) va donar resultat. Vistes les poques persones que els darrers anys assistien a la convocatòria prèvia de la Marxa de Torxes a la plaça Onze de Setembre, la conversa-debat d'ahir a la Plana de l'Om va ser un èxit. Va començar més tard del previst i va acabar amb la lectura del manifest dels convocants, un concert de Cesk Freixas i vermut. Entre els assistents hi havia membres de l'ANC.

Tancar aquesta etapa

Gabriel va admetre que, "davant d'un estat antidemocràtic, no es fàcil fer el camí a l'autodeterminació" i va remarcar que "la ruptura no serà una cosa senzilla" i que "cal una activació popular de forma permanent" perquè no dependrà de tenir representants al Parlament. Va posar com a exemple que quan s'activi l'Agència Tributària Catalana "caldrà que tothom li confereixi l'autoritat" per funcionar, i que igualment passarà amb el referèndum "davant les amenaces i coaccions" de l'estat. Va augurar que "tenim el que ens queda de mandat per fer-lo" i poder "tancar aquesta etapa perquè cada partit es pugui expressar sense pensar que el que fa és posar pals a les rodes i torpedinar el país".

Delgado va fer broma i va assegurar que "la meva desorientació a Manresa és equivalent a la desorientació general de l'esquerra", que va descriure com a "erràtica" i "lamentable" en alguns moments i casos. Va insistir a no desaprofitar la mobilització que ha generat el moment actual, si bé va assegurar que "com més partidari et fas de la unitat popular a Facebook, més es ficaran amb tu".

Venturós va parlar de la feina que es pot fer des dels municipis, que va definir com "l'espai idoni per fer diferents processos de transformació. El poder real es troba al carrer, al poble, a la base". L'alcaldessa va defensar la desobediència deslligada del postureig i de la "sobreactuació".