L'Aplec independentista que organitza cada any el Casal Popular La Fura de Solsona al Castellvell va reunir ahir unes vuitanta persones, una bona part de les quals van fer a peu el trajecte des del passeig fins al castell per pujar l'estelada gegant que oneja a la torre mentre dura l'Aplec.

Els ponents convidats d'enguany eren l'antropòleg Gerard Horta i el periodista Josep Comajoan, que van posar sobre la taula la seva visió particular de la situació política actual i van plantejar quins horitzons s'hauria de marcar l'independentisme per aconseguir sumar gent al projecte de país per assolir la majoria social definitiva que cal per culminar el procés.

Horta va voler començar aportant una mirada panoràmica a la tradició popular associativa del poble català des del segle XIX i fins a la transició, en què la societat catalana es va despolititzar. En la seva opinió, per sumar gent a l'independentisme només s'ha de demostrar que aquesta reivindicació porta implícita la demanda d'una societat més justa.

Comajoan, per la seva banda, va parlar de com el procés, pel fet d'haver-se anat dilatant en el temps, ha portat al "processisme" com a forma política. Al seu parer, la causa d'aquest fenomen és el que ell anomena la "partitocràcia", el fet que els polítics s'hagin professionalitzat i els importi més el que diuen les enquestes sobre els seus partits que el bé comú i, derivat d'això, la "cadirocràcia", segons la qual persones que fa molts anys que són en política no troben la manera de deixar anar la cadira i s'acaben creient imprescindibles. Comajoan aposta perquè el procés sigui totalment popular, i creu que l'apoderament del poble és el que farà que el país aconsegueixi els seus objectius

La d'ahir era la 26a edició de l'aplec independentista del Castellvell, que manté el mateix objectiu des de l'any 1990: reivindicar la independència dels Països Catalans. L'acte va finalitzar amb la lectura del manifest del correllengua, el cant dels Segadors i coca i xocolata per als assistents.