Prop de cent persones van participar ahir al vespre als actes festius i reivindicatius que va celebrar el municipi basc de Bermeo, de 17.000 habitants, en suport de les concentracions que tenen lloc avui a cinc poblacions catalanes. Una xifra que els organitzadors de les festes esperaven superar ben entrada a la nit, quan havien de tenir lloc les activitats més destacades, un correfoc i un acte polític amb discursos de la coordinadora de l'ANC a Euskadi, Begotxu Olaizola, i de Manex Duo, representant de l'entitat Askapena.

Sota el nom de "Visca la terra", Bermeo va voler donar suport al dret a decidir en una jornada que entrava en el marc de la Diada Nacional de Catalunya i que va coincidir amb les festes locals de l'Andra Mari i Santa Eufèmia. Eren unes activitats que estaven impulsades pel col·lectiu de la quarantena de catalans que viuen al poble -entre els qual es troben el surienc David Ávila-, i Askapena, una organització proindependentista d'esquerres que defensa les nacions sense estat i difon el nacionalisme basc a l'estranger.

A les 7 de la tarda van començar els actes a la zona de barraques Txosnes, al centre del poble, amb un tast gastronòmic en què hi havia pa amb tomàquet i botifarra, vi, cava i rom cremat. Tot seguit, va actuar el solista El Patxi, que va interpretar cançons tradicionals. També hi va haver danses tradicionals dels Països Catalans. La setmana passada, el ple de l'Ajuntament de Bermeo va aprovar per unanimitat una moció a favor del dret a decidir, amb els vots a favor del govern en minoria d'EH Bildu i dels grups a l'oposició; el PNB, i els independents Guzan i Izartu. A l'hora de tancar l'edició, s'havien de celebrar les activitats principals.

A Sant Sebastià també hi va haver lectura d'un manifest al carrer a favor del dret a decidir, amb presència de Bertsoraris (recitadors de versos bascos) i glossadors de Mallorca. Dijous es va fer una taula rodona sobre el procés a la Borsa de Bilbao.