Moià va celebrar ahir al migdia l'ofrena floral a l'estàtua de Rafael Casanova, fill del poble i Conseller en Cap de Barcelona durant la derrota catalana a la Guerra de Successió. L'acte, que aplega bona part de les entitats i partits polítics del municipi, va tenir la participació de l'expresident de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i exalcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal.

En el seu parlament, Vila d'Abadal va fer un discurs encès sobre les llibertats i la independència de Catalunya. Va afirmar que "tota la vida hem de recordar els nostres herois i patriotes, perquè en la defensa de les llibertats de Catalunya molts hi han deixat la vida".

Més endavant, l'expresident de l'AMI va assegurar que "avui estem a punt i els que vénen darrere no poden defallir, ja que Catalunya tindrà un Estat propi i serà allò que nosaltres vulguem". Va cloure el seu parlament recordant que "avui tots estarem a cinc punts diferents de Catalunya, però tots demanant el mateix: la llibertat".

Al seu torn, l'alcalde, Dionís Guiteras, va lloar la gran riquesa política i cultural que té el Moianès, i va recordar que "ja fa molts anys que lluitem per aconseguir la llibertat del nostre poble".

Guiteras també es va referir a les polèmiques declaracions del ministre d'Afers Exteriors del govern espanyol, José García-Margallo, que va assegurar que "un atac terrorista se supera, però la dissolució d'Espanya és irreversible". L'alcalde de Moià va qualificar la mentalitat del ministre de "conqueridora".

Els músics de les Joventuts Musicals de Moià van interpretar El cant dels ocells a l'inici i Els segadors a la cloenda de l'ofrena.