Una setantena de persones vestides de negre amb els peus envoltats de terra estaven immòbils dalt de la rotonda de la Patum de Berga, a l'entrada sud de la població. Eren membres de Procés Constituent, el moviment social capitanejat per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, en la performance que van voler sumar al conjunt d'actes que omplien l'agenda de la manifestació a Berga.

L'actuació, que va crear expressament per a l'ocasió l'artista Abel Azcona, volia representar l'arrelament dels catalans a la terra. És a dir, que els que viuen a Catalunya puguin sentir-se integrats dins d'aquesta societat. "Nosaltres defensem que els qui vénen de fora es puguin sentir-se part d'aquesta terra", va dir Teresa Forcades.

Per mostrar de manera metafòrica aquest missatge, durant la representació, els participants encoratjaven el públic a afegir-se a l'espectacle o bé a col·laborar-hi llençant un grapat de terra d'altres espais, pobles o països a dins de la rotonda on es representava la performance. Forcades va deixar-hi anar terra de Mèxic: "el 1917 va ser el primer país del món a reconèixer els drets socials i laborals amb l'aplicació de la jornada laboral de 8 hores i els drets de vaga i de reunió dels treballadors".

Segons Forcades, la demostració també vol exposar la visió sobre la república catalana que desitgen fer realitat. "La nostra idea de país és que sigui realment democràtic. Volem una democràcia representativa però controlada, molt de prop per als ciutadans i ciutadanes del poble. I això s'aconsegueix amb la democràcia deliberativa, és a dir, que les propostes polítiques arribin per mitjà de les assemblees de ciutadans", va explicar Forcades.

Unitat i diversitat

Procés Constituent, en cada manifestació a favor de la independència de l'Onze de Setembre, organitza, en paral·lel als actes de l'ANC i Òmnium, un esdeveniment diferenciat, segons ells, per fer notar la diversitat de pensament dins de la unitat a favor de l'estat propi. "Pretenem fer prendre consciència que hi ha centenars de formes diverses en la manera d'entendre el país", va afirmar la representant de l'assemblea berguedana, Fina Santamaria.

Sigui com sigui, són conscients que són un moviment petit, que no supera els 400.000 adherits a tot el territori català. "Seguirem treballant per sumar més gent. Explicarem tantes vegades com calgui que creiem fermament que el que convé als ciutadans és una democràcia participativa", va continuar Santamaria.