El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va presentar ahir la celebració d'un referèndum a Catalunya com a solució per "desbloquejar" la governabilitat a Espanya. Després de participar en la mobilització independentista a Salt (Gironès), un dels cinc punts de la convocatòria de l'ANC i Òmnium Cultural, Puigdemont va desenvolupar la idea que havia apuntat ahir al matí en una roda de premsa davant corresponsals estrangers, en què va avançar que en el debat de la qüestió de confiança del 28 de setembre aprofitarà per plantejar a l'estat una nova proposta de referèndum pactat.

Puigdemont va advertir que o des de les Corts hi ha "capacitat de reconeixement" dels "milions de persones" que reclamen un referèndum a Catalunya o "la política espanyola té moltes possibilitats de seguir bloquejada" i amb un govern en funcions. Sense esmentar explícitament les sigles de cap partit, Puigdemont va suggerir que si els socialistes avalessin com Podem un referèndum per a Catalunya "s'acabaria amb un bloqueig que no agrada a ningú", perquè hi hauria una majoria suficient per investir un nou president del govern amb el suport dels sobiranistes.

El referèndum, va dir, suposaria una "resposta política, no judicial, a les demandes dels catalans", de la mateixa manera que va fer el govern britànic en autoritzar una consulta a Escòcia. Amb tot, Puigdemont té "poques esperances" que des de Madrid s'autoritzi un referèndum a l'escocesa, a causa de la "falta de coratge, de valentia, d'ambició i de compromís patriòtic" del conjunt de forces polítiques espanyoles.

De tota manera, Puigdemont tornarà a plantejar aquesta petició perquè les institucions catalanes estan "moralment obligades a mantenir-la fins al final".

D'una altra banda, Puigdemont va destacar que amb la mobilització d'ahir "Catalunya ha tornat a fer història" i l'independentisme va demostrar que "no està cansat".

En l'ofrena a Casanova

El President, al matí, en l'ofrena a Barcelona a Rafael de Casanova, va manifestar que el seu desig és que, per a la Diada de 2017, ell ja estigui "en funcions" perquè s'hauran convocat eleccions i Catalunya es trobarà en el "trànsit entre la postautonomia i la preindependència".

Segons el full de ruta que es va comprometre a desplegar Puigdemont en la seva investidura del passat 10 de gener, el Govern i el Parlament han de deixar-ho tot preparat en 18 mesos -un termini que finalitza a meitat deL 2017- per portar Catalunya a les portes de la independència abans que els catalans tornin a pronunciar-se a les urnes. Una vegada el Parlament hagi "validat" les lleis de "desconnexió" amb l'Estat, just abans de les vacances d'estiu del 2017, serà el moment de convocar eleccions a Catalunya per consultar a la ciutadania si subscriu o no la creació d'una "república catalana".

La CUP, oberta a debatre

La diputada de la CUP, Anna Gabriel, no va voler respondre les reflexions del president Puigdemont amb relació a la proposta de negociar amb el govern espanyol un referèndum. Gabriel va dir que la CUP respondrà Puigdemont en "seu parlamentària". Tot i això, Gabriel va afegir que la república catalana no s'aconseguirà "només" per mitjà de les institucions, sinó que cal el "pols i el batec" dels ciutadans.

Abans s'havia mostrat més oberta la diputada Gabriela Serra, que havia assegurat: "si el President pensa que ho pot aconseguir, que ho aconsegueixi". "El problema és que de manera contundent i clara el referèndum s'ha de celebrar dins dels terminis del full de ruta", va advertir abans de participar en la manifestació de l'ANC i Òmnium Cultural per la Diada a Barcelona.