L’expresident de les Illes Balears Jaume Matas ha arribat a un acord amb la Fiscalia per confessar els seus delictes a canvi de donar per tancades gran part de les causes que se segueixen contra ell amb penes que no implicarien el seu ingrés a la presó, segons informa aquest dimarts ‘El Mundo’. Una de les causes és la que se segueix contra ell és pel cas del palauet al casc antic de Palma, pel qual la Fiscalia l’acusa de suborn i blanqueig de capitals.

La investigació també incloïa la compra d’un pis de luxe a Madrid a través d’un testaferro i d’un apartament a Mallorca. A més, l’expresident balear també explicaria que va rebre instruccions del PP perquè afavorís OHL en el concurs per construir l’hospital Son Espases. Aquests acords però, quedarien al marge del cas Nóos, del qual ja s’ha celebrat el judici.

Segons explica ‘El Mundo’, el pacte entre l’exdirigent balear i la Fiscalia es va començar a perfilar fa dos anys a la presó de Segòvia, on Matas complia condemna i s'ha tancat fa pocs dies a Madrid en una trobada entre la Fiscalia i la defensa de l’expresident balear. En total, sobre una desena de causes, entre les que destaca la de la construcció del palauet al casc antic de Palma, que Hisenda va xifrar en 2,5 milions d’euros i on hauria pagat els proveïdors en bitllets de 500 euros.

L’expresident, segons el diari, no estaria disposat però a admetre que ho va pagar amb diners procedents de comissions il·legals, sinó -sosté- amb les rendes no declarades d’una sabateria familiar. La Fiscalia, malgrat no creure’s aquesta versió, creu molt complicat provar aquests fets a canvi de l'adjudicació de contractes públics.

D’acord amb la versió del rotatiu madrileny, però, Matas estaria disposat a reconèixer l’existència de comissions il·legals en l’adjudicació de les obres de construcció de l’hospital de Son Espases a favor de la constructora OHL a instàncies de l’extresorer del PP estatal Álvaro Lapuerta, qui li va entregar un sobre amb les instruccions que havia de seguir la mesa de contractació i que hauria confeccionat la mateixa constructora.