La consellera de Presidència, Neus Munté, ha denunciat aquest dimecres des de Madrid -on ha presidit l'acte institucional de la Diada a la Delegació del Govern- la "persecució de l'esperit democràtic" per part del govern espanyol, fet que es demostra, ha dit, amb una "judicialització constant d'allò que només es pot resoldre des de la política". En declaracions als mitjans ha citat com a exemples la declaració del pròxim dilluns davant el Tribunal Suprem de l'exconseller de Presidència Francesc Homs, per "haver facilitat que els ciutadans puguin decidir i es puguin manifestar lliurement sobre el nostre futur col·lectiu", així com l'amenaça d'inhabilitació sobre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, "pel fet de promoure el funcionament normal d'una cambra democràtica com és el Parlament de Catalunya".

Tot plegat, ha dit, contrasta amb l'esperit d'una Diada que ha estat marcada per la "participació i el civisme" i amb l'acció del Govern, que segueix treballant "per tirar endavant un full de ruta avalat per les urnes" des d'una "apel·lació constant a la democràcia i la decisió lliure dels ciutadans".

En aquest sentit ha assegurat que tal com va passar amb l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, així com les conselleres Ortega i Rigau, i també la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Homs rebrà el pròxim dilluns "tot el suport" del Govern.

Ja al seu discurs institucional, Munté ha destacat que el Govern actua "per a tots els catalans sense distinció" i està decidit "a donar veu als ciutadans per decidir el seu futur col·lectiu" mentre "busca el diàleg encara que se'ls negui una i altra vegada".

En aquest marc ha assegurat que bona part de la societat catalana considera que l'Estat és "incapaç" de construir un encaix amb Catalunya, i ha assegurat que el Govern disposa d'un "full de ruta" i "continuarà fidel a l'encàrrec rebut".

Munté ha fet aquestes manifestacions durant la celebració institucional de la Diada a la delegació del Govern a Madrid, que s'ha celebrat aquest dimecres, on també ha assistit el conseller de Justícia, Carles Mundó, i on han participat el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell i l'historiador Borja de Riquer -que ha pronunciat la conferència 'L'Onze de Setembre, avui'. L'acte ha comptat també amb les actuacions de la cantant Monica Green i el tenor Roger Reyes.

Al seu discurs, el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell ha destacat que malgrat les "notables diferències" entre Catalunya i Espanya existeix "l'oportunitat de trencar motlles caducats" per "fer possible que el diàleg, la raó i la democràcia ens permetin avançar".

En aquest sentit ha assegurat que està "convençut que tenim l'oportunitat de començar a escriure un llibre basat en els efectes que desitgem, les cooperacions que necessitem i les fraternitats que anhelem".

La conferència 'L'Onze de Setembre, avui' de Borja de Riquer ha gravitat sobre el procés a Catalunya i sobre el convenciment de bona part de la societat catalana en suport del dret a decidir. De Riquer ha recordat que la impossibilitat de fer prosperar les propostes d'encaix de Cambó i Pasqual Maragall ha portat al convenciment de molts catalans que "la vella Espanya és irreformable", tal com va augurar, al seu dia, Ortega i Gasset.