El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va anunciar que proposarà la propera tardor crear un sistema d'informació europeu per identificar les persones que tinguin previst viatjar a la UE, una mesura en el marc de la lluita antiterrorista. Juncker va fer l'anunci durant el seu discurs sobre l'estat de la Unió, en el qual va destacar la necessitat de reforçar la cooperació entre els estats membres en matèria de seguretat.

"Cada vegada que algú entri o surti de la UE, hi haurà un registre de quan, on i per què", va dir el president de l'executiu comunitari, que va afegir que Brussel·les planteja proposar el novembre un sistema automàtic d'informació sobre viatges. Aquest instrument, va indicar, ajudarà a determinar "qui tindrà permès viatjar a Europa" i a disposar de dades de les persones que tenen previst desplaçar-se a la UE abans que accedeixin al territori comunitari.

Juncker també va assegurar que l'economia segueix sent una important prioritat per a l'executiu en centrar la seva proposta més concreta a duplicar la capacitat financera del seu pla d'inversions, el Fons Europeu per a inversions Estratègiques. L'objectiu, va explicar, és aconseguir almenys 500.000 milions d'euros d'aquí al 2020 i intentar mobilitzar 630.000 milions el 2022.

Segons Juncker, el pla d'inversions, que va sorgir d'un pressupost de 21.000 milions d'euros el 2014, ha mobilitzat ja 116.000 milions d'inversió a 26 Estats membres i ha beneficiat més de 200.000 pimes. Les properes accions de la Comissió, va anunciar Juncker, se centraran també en la connectivitat -va prometre Wi-Fi públic a totes les ciutats d'aquí al 2020 i 5G el 2025-, la defensa del copyright europeu i la creació d'ocupació juvenil. El president de la Comissió Europea també va proposar crear un "quarter general únic" i un "fons europeu de defensa" perquè la UE sigui més eficaç.