El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, va avançar ahir dimecres que el mes que ve arrencaran els debats per crear una força política a Catalunya en què conflueixin diferents corrents d'esquerra, procés que culminarà amb una "convenció constituent" el gener o el febrer del 2017.

En declaracions a TV3, Domènech va assenyalar que aquesta nova força ha d'erigir-se en un "espai polític transversal", no només arrelat a les zones urbanes, sinó al conjunt de Catalunya.

Estructura i sigles

Les formacions que ja integren l'espai dels comuns -les confluències d'esquerra articulades sota el paraigua de Catalunya Sí que es Pot al Parlament i d'En Comú Podem al Congrés- obriran els debats a l'octubre a fi de definir una proposta programàtica i organitzativa que doti la seva aliança d'una estructura i unes sigles estables per a qualsevol convocatòria electoral.

La idea és que aquesta nova força política ja estigui constituïda i funcioni a ple rendiment per a les pròximes eleccions catalanes, previstes per a l'any que ve, però en canvi no arribaria a temps per a unes terceres eleccions generals al desembre.

Domènech va explicar que la seva intenció és "implicar-se" en aquest procés fundacional, perquè "és una de les grans claus de futur al país".

Aquest mateix dimecres, Domènech va signar un article al diari barceloní La Vanguardia en el qual recordava que Barcelona ja "està governada precisament per una confluència" i els comuns han estat la primera força a Catalunya en les últimes dues eleccions generals, per la qual cosa "ara és el moment de fer un pas més perquè les confluències es converteixin definitivament en una nova força política catalana".

Hegemonia metropolitana

Segons Domènech, "els comuns poden convertir-se en una força hegemònica a la Catalunya metropolitana", i també "una força real i present" per tot Catalunya.