La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va alertar ahir del nivell de pobresa a Catalunya, i creu que la desigualtat segueix en "nivells insuportables", situació que el Govern "ignora" perquè està centrat en el seu full de ruta independentista. Granados va fer aquesta denúncia en presentar ahir l'informe social 2015 Adversitat social i desigualtats; diagnosi i alternatives, que edita per tercer any consecutiu la Fundació Rafael Campalans del PSC i elaboren diferents experts.

Granados, membre del patronat d'aquesta fundació, va denunciar la "falta de voluntat política" d'un Govern centrat en el procés sobiranista, davant la "foto de la pobresa" a Catalunya, que afecta en un grau més alt col·lectius molt concrets, com el de les dones, els joves menors de 18 anys, els immigrants i les persones que viuen de lloguer. Per pal·liar la pobresa a Catalunya, va reclamar ajudes destinades als col·lectius més vulnerables, però també un pla d'acció per lluitar d'arrel contra aquest problema, que inclogui una millora dels salaris, potenciar la negociació entre empresaris i treballadors o la igualtat d'oportunitats.

Granados va apuntar que aquest pla d'actuació és una "obligació" del Govern i hauria de ser una "prioritat", i va criticar que l'executiu del President català, Carles Puigdemont, separi l'eix identitari del socioeconòmic, que queda "arraconat" i relegat a un segon pla. El discurs sobiranista, va denunciar la diputada socialista, assegura que en una Catalunya independent hi haurà més recursos per a polítiques socials.

La portaveu del PSC va explicar que la pobresa no només afecta en uns col·lectius molt concrets, sinó que també és territorial, concentrada sobretot en zones urbanes, i que incideix especialment en la infància.

L'estudi indica que, si bé el nivell de pobresa es va reduir lleugerament el 2015, i va passar del 33 % al 31,9 %, 1.737.900 catalans estan en risc de pobresa o d'exclusió social, i que només el 53,6 % dels aturats perceben algun tipus de prestació. Segons l'informe, mentre que al conjunt d'Espanya els recursos destinats a l'educació es van reduir fins a quatre vegades respecte a anys anteriors, a Catalunya van disminuir fins a cinc vegades.