El ple de les Corts Valencianes va demanar ahir per unanimitat a la senadora territorial Rita Barberá que renunciï a la seva acta a la cambra alta "per salvaguardar la dignitat de la representació dels valencians".

Així es va acordar en el debat de Política General de les Corts Valencianes, on es va votar una proposta sobre l'exalcaldessa de València que inicialment anaven a presentar el PSPV-PSOE i Compromís i que finalment van signar els cinc grups parlamentaris, inclòs el PP. En la votació van participar 95 dels 99 diputats.

L'acord de les Corts arribava un dia després que Barberá, qui ha estat diputada autonòmica durant 32 anys i que el juliol de l'any passat, després de perdre l'alcaldia de València, va ser designada senadora en representació de la Comunitat Valenciana a proposta del PP, anunciés la seva baixa del partit, però no de la Cambra Alta.

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, va defensar que Barberá "no pot ni ha de seguir al Senat, pel bé de la Comunitat Valenciana" i que és "una representant il·legal, il·legítima" i no representa la Cambra que la va escollir. Barberá "no representa els valencians" i per això ha d'anar-se'n del Senat, va manifestar el president, que va lamentar que l'exal-caldessa no hagi adoptat una decisió "decent i digna", i va reclamar que el PPCV demani perdó pel finançament il·legal del partit.

En representació del PP ha explicat el vot la diputada María José Ferrer i no la portaveu, Isabel Bonig, que al matí havia considerat que una "trajectòria tan brillant" com la de Barberá mereix una "sortida digna" i per això hauria de deixar l'acta de senadora, el que no suposaria "en cap cas un reconeixement de culpabilitat sinó retirar-se a defensar la seva honorabilitat".

Bonig va precisar que el PP ha signat la proposta conjunta "sense prejutjar la presumpció d'innocència o de culpabilitat" i va recordar que l'acta "és personal", per la qual cosa, si Barberá ha decidit mantenir-la en el grup mixt, aquest assumpte "està tancat" per als populars valencians.

Després de la votació, María José Ferrer va manifestar que a la senadora Barberá la van votar "tots", va recordar la presumpció d'innocència i va censurar les diferents vares de mesurar quan a alguns, com els expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán, membres del PSOE, "no se'ls va exigir escó fins a l'obertura del judici oral".