La Fiscalia Anticorrupció demana sis anys de presó i 30 d'inhabilitació per a l'expresident andalús José Antonio Griñán per un delicte continuat de malversació i un altre de prevaricació en el cas dels ERO, i deu anys d'inhabilitació per al seu antecessor, Manuel Chaves, per prevaricació.

En l'escrit d'acusació presentat al jutjat d'instrucció 6 de Sevilla, la Fiscalia demana vuit anys de presó per a tres exconsellers andalusos, José Antonio Viera, Antonio Fernández i Francisco Vallejo, pel delicte continuat de malversació, i sis anys per a una altra exconsellera, Carmen Martínez Aguayo, pel mateix delicte.

L'acusació de la Fiscalia en el cas dels ERO, que va començar a instruir el 2011 la jutge Mercedes Alaya, afecta 26 exalts càrrecs de la Junta d'Andalusia, als quals acusa d'un delicte continuat de prevaricació, i a 18 d'ells, a més, els imputa per malversació continuada. La Fiscalia demana deu anys d'inhabilitació especial per a l'ocupació de càrrec públic pel delicte de prevaricació, del qual acusa Chaves -president entre els anys 1990 i 2009-, Griñán, i els exconsellers Viera, Fernández, Vallejo, Martínez Aguayo, Zarrías i Álvarez.

Els autors de la malversació respondran solidàriament de la devolució de la Hisenda pública del total dels crèdits destinats a la concessió dels ajuts sociolaborals per part de la Conselleria d'Ocupació entre els anys 2000 i 2010, que ascendeixen a 741.616.545 euros, segons la Fiscalia. D'aquests crèdits, la Fiscalia considera que Griñán, que va ser president andalús entre el 2009 i el 2013, ha de respondre pels concedits entre el 2005 i el 2010, que sumen gairebé 484 milions d'euros.

Entre els acusats per Anticorrupció hi ha, a més, dos exviceconsellers, tres directors generals, dos secretaris generals tècnics d'Ocupació, un interventor general de la Junta i tres directors generals de l'agència pública IDEA.

Segons la Fiscalia, a causa de l'absència de fiscalització dels fons i la convocatòria pública d'aquests ajuts, es van posar "en mans de la Conselleria d'Ocupació, any rere any, uns fons públics que va gestionar al seu lliure arbitri sense cap procediment".

Després de conèixer-se la petició de la Fiscalia, les altres acusacions -Junta d'Andalusia, PP i Manos Limpias- tenen fins al 15 d'octubre per presentar els seus escrits d'acusació en aquesta peça dels ERO. Quan concloguin les presentacions de les acusacions i de la defensa, la sala de l'Audiència de Sevilla que enjudiciarà aquesta peça dels ERO es decidirà per un sorteig entre les seccions penals de l'òrgan judicial sevillà.

Un cop feta pública l'acusació, el PP andalús va reclamar a la presidenta de la Junta, Susana Díaz, que "no es quedi muda" i va recordar la "defensa a ultrança" que va fer de tots dos, als quals considera els seus "padrins polítics". El PSOE-A confia "en la innocència de Chaves i Griñán", als quals defineix com a "persones honestes que no s'han enriquit personalment en l'exercici de les seves responsabilitats públiques, com ha quedat demostrat després d'una llarga i complexa instrucció judicial". El diputat autonòmic de Podem Andalusia Juan Ignacio Moreno Yagüe va qualificar com a "demolidora" la sol·licitud d'Anticorrupció, i va ressaltar les indemnitzacions que es demanen, perquè són uns diners "que ja es donen per perduts i que algú haurà de pagar". El portaveu adjunt de C'S al Parlament andalús, Sergio Romero, considera que la petició de Fiscalia "és una notícia greu i impactant" i que "el temps li està donant la raó a Ciutadans".