El Govern presentarà un recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional perquè un jutge obligui Adif a invertir i garantir el servei a Rodalies, després qur Adif respongués al requeriment previ que no li afecten els acords polítics sobre inversions als quals van arribar amb Foment.

El conseller de Territori, Josep Rull, va dir ahir que aquesta resposta és "inaudita", ja que suposa que els acords als quals es va comprometre l'exministra de Foment Ana Pastor sobre inversions a Rodalies és "irrellevant a efectes administratius", fet que suposa una "desautorització" al Ministeri de Foment per part d'Adif "sense matisos". La Generalitat va presentar el juliol un requeriment a Adif pel mal estat de les infraestructures per on es presten els serveis de Rodalies de Catalunya, que era el pas previ a la interposició del recurs contenciós administratiu davant l'Audiència Nacional per "inactivitat de l'administració". Rull va dir que la Generalitat presentarà el recurs contenciós administratiu durant el mes d'octubre i que estarà avalat pel màxim nombre d'ajuntaments possible perquè "volem aconseguir l'empara de la justícia perquè el servei funcioni".

El conseller va explicar que entre el 2012 i el 2016 s'han registrat 1.597 incidències en les infraestructures de Rodalies i Regionals de Catalunya, amb 45.392 trens implicats i més de 5,5 milions de persones afectades, dades que considera "vergonyoses" i que "avalen la necessitat de fer coses". Rull va recordar que els acords amb el Ministeri de Foment suposaven una inversió de 4.000 milions en el període 2008-2015, dels quals només se n'ha executat el 10%.