Uns 110 milions de russos voten avui en unes eleccions legislatives en què el partit del Kremlin, Rússia Unida, és un cop més el gran favorit, encara que amb una intenció de vot inferior a la de cites electorals anteriors.

Sense que s'esperin sorpreses en el resultat, la prioritat de les autoritats és garantir que no es repeteixin les protestes massives que van seguir els comicis del 2011 després de les denúncies de frau a favor de Rússia Unida, però també que no hi hagi dubtes sobre la neteja del procés. "Si fallo en aquestes eleccions, no hi ha dubte que dimitiré", va declarar aquesta setmana la cap de la Comissió Electoral Central (CEC), Ela Pamfílova, una figura respectada nomenada fa cinc mesos i que s'ha compromès que aquestes eleccions siguin "les més netes" de la història de Rússia.

"Tots els participants -en la campanya electoral- han gaudit de les mateixes condicions per a una competició justa", va dir dijous el president rus, Vladímir Putin, en una al·locució televisiva amb què va cridar els russos a complir amb el seu "deure cívic" d'acudir a les urnes.

Per primera vegada, es vota en unes eleccions russes a Crimea i la ciutat de Sebastopol, dos "subjectes federals" de Rússia des de l'annexió de la península al març del 2014.

La participació d'aquests territoris ha estat denunciada per Ucraïna, que ha demanat a la comunitat internacional que hi reconegui els resultats, mentre que l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) i la Comissió Europea han anunciat que no enviaran observadors a aquesta zona.

Mòbils per anar a votar

Grups de drets humans a Kíev van denunciar pressions sobre la població perquè acudeixi a les urnes, i el web informatiu Krim rea va publicar a Twitterla foto de l'anunci d'una televisió local de Crimea en què es prometen telèfons mòbils de regal a la sortida dels col·legis.

La inclusió de Crimea a les eleccions russes ha provocat una nova bretxa amb Ucraïna, i les autoritats van anunciar que no permetrien votar als russos a les seves seus diplomàtiques en territori ucraïnès. L'ambaixada a Kíev va enviar una nota de protesta al ministeri d'Afers Exteriors d'Ucraïna exigint que s'investigui l'atac comès la matinada de dissabte contra la seu diplomàtica amb petards i pirotècnia.