Cinc tortugues babaues -Bowie, Ona, Sami, Donatello i Lluna- van "tornar a casa", ahir al matí a la platja del Prat de Llobregat, recuperades gràcies a un conveni de col·laboració entre la Generalitat i la Fundació CRAM. Es tracta de quatre exemplars trobats al principi de l'any -tres prop del delta de l'Ebre i l'altre a Llançà (l'Alt Empordà)- i un cinquè localitzat a la platja de Tarragona ara fa 10 anys.

En l'acte d'alliberament, que es va fer enmig d'un públic familiar, hi van participar tècnics del CRAM, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i l'alcalde del Prat, Lluís Tejedor.

Dos dels quelonis duen dispositius de seguiment via satèl·lit per poder observar les rutes que fan i obtenir dades molt valuoses sobre aquesta espècie vulnerable. Quatre d'aquests cinc vertebrats marins van resultar ferits després de quedar atrapats en xarxes de pescadors.

El conseller Rull va avisar que "Catalunya cada cop estarà més acostumada a veure tortugues a les platges, bàsicament per efecte del canvi climàtic" i va afegir que aquest fet demostra "una qualitat de les platges cada vegada més alt". Les platges de Tarragona i Barcelona presenten unes condicions òptimes per a la reproducció de tortugues, tant per la composició de la sorra com per la temperatura i la presència de posidònies mar endins.