L'Audiència de Barcelona vol jutjar l'exresponsable del Palau de la Música Fèlix Millet per l'espoli de l'entitat cultural entre els propers mesos de gener i abril, gairebé vuit anys després de destapar-se l'escàndol, i ha convocat a acusacions i defenses per fixar l'agenda del judici.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la secció desena de l'Audiència ha dictat una providència en la qual convoca per al proper 3 d'octubre a la Fiscalia i els advocats de les acusacions popular i particular i la defensa per posar-se d'acord amb l'agenda de la vista oral.

El cas de l'espoli del Palau de la Música, que ha comportat l'embargament d'una quinzena de seus de CDC per cobrar presumptament comissions de la constructora Ferrovial a través de l'entitat, arribarà a judici gairebé vuit anys després d'esclatar l'escàndol de l'espoli, que al juliol de 2009 va implicar el registre de l'edifici modernista.

L'enjudiciament del cas -investigat per cinc jutges diferents que s'han succeït al capdavant del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona- ha correspost, per repartiment, a la secció desena de l'Audiència, que ha designat com a ponent de la sentència al magistrat Julio Hernández Pascual.

Donada la quantitat de parts personades, amb 16 acusats i que mobilitzarà a una trentena de fiscals i advocats, el judici se celebrarà en una sala de la Ciutat de la Justícia, en comptes d'en el Palau de Justícia, on té la seva seu l'Audiència, per la necessitat de disposar d'una sala amb suficient capacitat.

En total, la causa del Palau de la Música, que la secció desena de Barcelona va rebre el passat 2 de setembre, consta de 65 caixes amb 102 volums que, en total, acumulen 60.724 folis, als quals cal sumar els corresponents a les peces separades de situació dels encausats.

La Fiscalia demana 27 anys i mig de presó per a Fèlix Millet i Jordi Montull per l'espoli del Palau de la Música, i altres set i mitjà pel extesorero de CDC Daniel Osàcar, pel seu paper clau en el presumpte pagament de comissions il·lícites de la constructora Ferrovial a la formació nacionalista.

En el seu escrit de qualificació, el fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled acusa a Millet i a la seva mà dreta Montull dels delictes de malversació de cabals, falsedat documental, apropiació indeguda i contra la Hisenda Pública, entre uns altres, i demana també una condemna de 26 anys de presó per la exdirectora financera de l'entitat, Gemma Montull.

Pel presumpte entramat per al pagament de comissions il·lícites a CDC, el fiscal acusa de tràfic d'influències i blanqueig de capitals al extesorero Daniel Osàcar, al mateix temps que planteja el decomís de 6,6 milions d'euros a la formació nacionalista per les sumes que suposadament va rebre de Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obra pública als governs de Jordi Pujol.

A més, el ministeri públic reclama multes de 20 milions a Osàcar i als exresponsables del Palau pel blanqueig de capitals perpetrat mitjançant la trama de comissions il·lícites, i de 10 milions per als directius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, els qui afronten una condemna de quatre anys i mitjà de presó.

El fiscal creu que el desviament de fons a CDC va comptar també amb la complicitat de la exdirectora general del Palau Rosa Garicano, per la qual demana una condemna de vuit anys i mitjà de presó i multes que sumen dotze milions d'euros.

A més de detallar els mecanismes pels quals Millet i Montull es van apropiar de fons públics i privats del Palau, el fiscal descriu en el seu escrit un "entramat delictiu" per al "finançament il·lícit" de CDC que els expoliadores urdieron al costat de Ferrovial i càrrecs de la formació entre els anys 1999 i 2009, a canvi de l'adjudicació d'obres com la Ciutat de la Justícia de Barcelona o la línia 9 del metre.

Abans d'arribar a judici pel cas del saqueig del Palau, Millet i Montull van ser jutjats per l'Audiència de Barcelona i condemnats a un any de presó per presumpte tràfic d'influències en la tramitació urbanística d'un hotel de luxe al costat de l'edifici modernista, encara que tots dos van ser absolts el passat mes de juny pel Tribunal Suprem (TS).