Nacions Unides va decidir suspendre totes les operacions d'assistència a Síria després de l'atac de dilluns contra un comboi humanitari a la regió d'Alep, agressió que el Moviment Internacional de la Creu Roja va definir com un atemptat contra la humanitat. "Per ara no tenim una visió global del que va passar, però s'ha pres la decisió que totes les operacions humanitàries de combois sobre el terreny quedin suspeses de moment", va afirmar Jens Laerke, portaveu de l'Oficina de Coordinació d'Assumptes Humanitaris de l'ONU (Ocha).

Una posició contrària a la que va adoptar la Creu Roja, que si bé va assumir que l'agressió tindrà conseqüències, no ha decidit una suspensió total de les seves activitats a Síria, va confirmar la portaveu del CICR a Damasc, Ingy Sedky.

El comboi havia estat organitzat per Nacions Unides i transportava assistència de diverses agències humanitàries de l'ONU, però estava sent implementat sobre el terreny per la Creu Roja. "La Mitja Lluna Roja Siriana (SARC), el Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) i la Federació Internacional de la Creu Roja i de les Societats de la Creu Roja (FICR) estan escandalitzats per l'horrible atac a un magatzem de la SARC i al comboi d'ajuda a Auram al Kubra", deia un comunicat conjunt.

En l'atac van morir vint civils, a més d'un empleat de la SARC, Omar Barkat, un dels directors de l'organització. "Barkat era un membre valent i compromès de la nostra família que treballava sense descans per alleujar el patiment dels sirians. És totalment inacceptable que els nostres empleats i els nostres voluntaris segueixin pagant un preu tan alt", va dir el president de la SARC, Abdulrahman Attar.

Els camions transportaven ajuda de primera necessitat per a 78.000 persones que sobreviuen a la zona de Auram al Kubra, a l'oest de la província septentrional siriana d'Alep, que no havia rebut assistència des del juliol, va especificar Jens Laerke. "Molta de l'ajuda va quedar destruïda. L'atac deixa milers de civils sense menjar ni assistència", van denunciar les entitats.

Dels 31 camions que formaven el comboi, 18 van resultar totalment destruïts, així com una clínica de salut que també va quedar malmesa, encara que per ara la Creu Roja no ha pogut donar més detalls sobre el que va passar exactament amb aquest centre.

L'atac no ha estat reivindicat per ningú, tot i que fonts opositores sobre el terreny van indicar que es tractaria d'un bombardeig, capacitat que té l'exèrcit sirià o la Força Aèria russa, aliada del règim de Baixar al-Assad. No obstant això, tots dos exèrcits van negar rotundament la seva vinculació amb el succés.

Per part seva, els Estats Units i Rússia es van mostrar a favor d'intentar mantenir viu l'alto el foc a Síria tot i que el Govern de Damasc va anunciar el seu final. Els ministres d'Exteriors dels dos països es van reunir a Nova York al costat d'altres membres del Grup Internacional de Suport a Síria per analitzar els últims esdeveniments al país àrab. En la trobada es va acordar que, "tot i la continuada violència", cal "perseguir un cessament d'hostilitats nacional basat en l'acord de la setmana passada".