L'oposició al Senat va reprovar ahir la decisió de Rita Barberá de continuar a la cambra alta malgrat abandonar el PP, i diversos partits van anunciar que prendran mesures per impulsar la sortida de l'exalcaldessa valenciana, entre elles la de demanar la seva suspensió.

El PP, per la seva banda, ha recordat que en altres ocasions d'imputacions o processaments a senadors no es va reclamar la suspensió i ha lamentat que els altres partits es pretenguin erigir en "jutges i justiciers" condemnant l'exalcaldessa, que ha passat oficialment al Grup Mixt.

La Junta de Portaveus i la Mesa del Senat s'han reunit per primer cop després de la decisió de Barberá d'abandonar el PP però mantenir el seu escó i han parlat del mal que suposa per a la imatge de la Cambra Alta i de la visió que té la ciutadania d'aquesta institució.

La Mesa ha donat curs a la petició que ahir va remetre la senadora d'integrar-se al Grup Mixt, que es reunirà la setmana que ve per decidir qüestions tècniques com la ubicació de l'escó de Barberá o el seu despatx i altres més polítiques i econòmiques, com si se li permet ser portaveu d'alguna comissió. A més, com a integrant del Grup Mixt, Barberá podria ser portaveu d'aquest grup durant un mes per torn, que li tocaria el maig de l'any que ve. Qüestions que haurà de dirimir el nou grup de Barberá, ja que alguns dels seus membres, com Compromís, demanaran un canvi en el funcionament del Mixt per evitar que l'exalcaldessa tingui responsabilitats en nom seu.

El socialista Óscar López, que ha anunciat que el seu partit ha demanat al Suprem personar-se en la causa com a acusació particular, ha avançat que el seu partit estudia demanar la suspensió cautelar de Barberá com a senadora quan arribi el suplicatori del Suprem.

Exigència a Rajoy

Després d'enumerar les diferents opcions que s'estudien per impulsar la sortida de Barberá de la Cambra Alta, inclosa la que s'estudia a les Corts Valencianes (és senadora per designació d'aquesta Cambra autonòmica), López ha insistit que ha de ser el líder del PP, Mariano Rajoy, que "públicament" exigeixi a l'exalcaldessa que deixi l'escó.