El model d'encaix d'Euskadi a l'estat va centrar ahir els missatges dels líders del PP i el PSOE, Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, en la campanya electoral basca, en què el primer va proposar una major integració del País Basc a Espanya i el segon va advocar per augmentar el seu autogovern.

Per la seva banda, el candidat del PNB a la reelecció com a lehendakari, Iñigo Urkullu, en un acte electoral sectorial al matí a la seva localitat de residència, Durango (Biscaia), va expressar el seu desig que Euskadi ocupi el quart lloc europeu en igualtat de gènere.

El president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, es va desplaçar a Sant Sebastià per donar suport a la campanya dels populars a Guipúscoa, on les enquestes assenyalen la possibilitat que perdin un dels dos escons que van treure el 2012 a favor de Podem.

En un improvisat discurs polític en la seva visita a una oficina electoral del PP a la capital donostiarra, en què no ha fet cap referència a la governabilitat a Espanya, Rajoy va defensar l'"actual model d'autogovern", basat en la "tradició foral", alhora que va apostar per "un País Basc cada vegada més integrat a Espanya".

Per contra, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, es va comprometre a propiciar un major autogovern per al País Basc dins d'un estat federal, en un acte electoral del PSE-EE sobre l'autogovern realitzat al costat del Arbre de Gernika, al qual van assistir pràcticament tots els dirigents del partit a Euskadi.

El secretari general del PSOE, que per primera vegada ha dit dues frases en basc i no va parlar de la governabilitat a Espanya, va assenyalar que "no és concebible" un País Basc "sense un autogovern fort". Sánchez va dir que la millora de l'autogovern d'Euskadi i altres comunitats passa per "blindar" les competències, crear instruments de cooperació, i participar en la planificació de les inversions de l'estat i la presa de posicions a la Unió Europea.

En l'acte sectorial de Durango sobre igualtat de gènere, el candidat del PNB a la reelecció com a lehendakari, Iñigo Urkullu, va afirmar que en l'actualitat el País Basc està situat en el cinquè lloc europeu en igualtat de gènere per darrere de Suècia, Finlàndia, Dinamarca i Països Baixos.

"Els països més avançats en igualtat són també els més avançats econòmicament", va constatar el candidat nacionalista, que també va apostar per una "resposta integral" en els casos de violència masclista a través de l'oferta de protecció policial, l'assessorament jurídic, l'assistència psicològica, prestacions econòmiques i inserció laboral.

Transició energètica

La candidata de Podem a lehendakari, Pili Zabala, va defensar un canvi al País Basc cap a una economia social i va plantejar fer "una transició energètica" cap a les energies renovables.

En un acte electoral davant el Museu Marítim de Bilbao, Zabala va exposar les propostes de la seva formació en matèria de política industrial, acompanyada pels secretaris generals del partit a Euskadi i a Astúries, Nagua Alba i Daniel Ripa, respectivament.

"Un país sense indústria és un país sense futur", va assegurar Zabala, alhora que va defensar que Euskadi ha de "tornar a fer una aposta per aquest sector, per seguir sent una societat pròspera i amb oportunitats".

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va dir al seu torn a Madrid que a les eleccions basques no hi ha un "debat d'escons", sinó un "debat de model de país", i va tornar a defensar un "constitucionalisme sense complexos", com el que creu que representa el seu partit i el que va encarnar UPyD. El candidat a lehendakari de Ciutadans, Nicolás de Miguel, va assegurar en un acte electoral a Laguardia (Àlaba) que la formació taronja és el partit "dels autònoms i de la classe mitjana treballadora" i la que donarà "veu" a aquests col·lectius al Parlament Basc.