Un dia després de la batalla oberta entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón per culpa de l'estil de Podem, la portaveu adjunta del partit, Irene Montero, va admetre que una part substancial del "debat intern" que està patint el partit està relacionat amb la manera en què la formació ha de pactar amb el PSOE i va destacar que la postura d'Iglesias és relacionar-se d'"igual a igual" i sense regalar-li el govern a canvi de res; i va insinuar que la posició d'Errejón és més complaent.

En roda de premsa després de la Junta de Portaveus, Montero va manifestar que hi ha "moltes posicions diverses", i va deixar clar que la d'Iglesias és la d'"una major relació d'igualtat amb el PSOE, d'entendre'ns d'igual a igual" perquè els que han votat Podem no volen "que regalem un govern al PSOE, sinó que arribem a un acord per a un govern de progrés i fer fora Rajoy".

"Hi ha un altre eix o tendència que és més proper a una relació diferent. Diferent de la que he plantejat ara", va continuar Montero, que va preferir evitar associar-la a "noms concrets". "Els puc donar la meva opinió, ja que l'he manifestat amb rotunditat. La d'altres companys considero que han de ser ells els que les expressin, si és que en tenen; potser no les tenen".

Mentrestant, la tendència errejonista tenia una ordre clara: calia intentar refredar la polèmica i apagar l'incendi. I, per donar exemple, va començar el propi secretari de Política, que va minimitzar la topada de dimarts davant els periodistes i, a més, va iniciar el dia difonent a Twitter una cançó de rock dur, com a resposta a l'afirmació enverinada d'Iglesias que Podem ha de sonar més a la música de Bruce Springsteen que al pop comercial de Coldplay.

Per part seva, el Comitè Federal del PSOE, el màxim òrgan del partit, es reunirà el proper 1 d'octubre per debatre sobre la situació de bloqueig i quina sortida pot haver-hi per evitar noves eleccions, a més d'analitzar els resultats de les eleccions basques i gallegues.

La convocatòria del Comitè Federal té lloc després que alguns barons del partit, com l'extremeny Guillermo Fernández Vara, l'andalusa Susana Díaz i el castellanomanxec Emiliano García-Page hagin defensat la necessitat d'obrir un debat intern per veure com desencallar l'escenari polític. La postura que adopti el màxim òrgan del partit sembla decisiva per veure si és possible la formació de govern abans que expiri el termini a final d'octubre.

El president del PP i del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va recriminar al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, la seva postura contrària a facilitar-li la governabilitat, tot i les alternatives que li ha plantejat, perquè "té un cost" per a Espanya. Rajoy va assenyalar que, perquè Espanya tingui govern, el seu partit ha fet "tot el possible", però del PSOE creu que "no va fer el que havia de fer, crec que no té sentit que tinguin el país en la situació de bloqueig com aquesta", va destacar.

El PP va presentar una proposició no de llei al Congrés en què proposa que els grups parlamentaris assoleixin un "Pacte per la Unitat d'Espanya i la defensa de la Constitució" i que la Cambra es pronunciï en contra de "qualsevol intent de referèndum de secessió".