La tensió política i social a França sobre el campament d'immigrants situat a Calais va augmentar ahir per la construcció d'un mur i per l'aprofitament electoral d'aquesta dramàtica situació.

Tot i que el problema està enquistat de fa temps, la inestabilitat s'ha intensificat al campament de Calais, popularment conegut com La Jungla, i els prop de 10.000 habitants segueixen en uns insuportables llimbs legals, van denunciar a EFE cooperants en el terreny i habitants de l'emplaçament.

Segons aquestes mateixes fonts, han contribuït a enterbolir l'ambient tant la construcció del nou mur als voltants del recinte com l'ús polític que el govern socialista i l'oposició conservadora fan d'aquest emplaçament quan queden tot just vuit mesos per a les eleccions presidencials.

Oficialment, la construcció d'un mur al sud de l'espai que ocupen avui milers de demandants d'asil i emigrants del Sudan, l'Afganistan, Eritrea o Somàlia té com a objectiu protegir els camioners que circulen amb destinació al Regne Unit dels abordatges freqüents.

Els emigrants col·loquen obstacles a la carretera per forçar els camions a aturar-se i, en aquest moment, aprofiten per ficar-se als baixos dels vehicles, la destinació final dels quals és el Regne Unit, país situat a menys de dues hores del nord de Calais .

No obstant això, segons han denunciat fonts del campament, a la pràctica, la tanca és una despesa cara i innecessària, i aïlla encara més els milers d'emigrants que ja viuen apinyats.

A més -adverteixen-, no evitarà nous abordatges i se'ls envia un missatge negatiu amb conseqüències imprevisibles.

"Els polítics són els culpables. Hi ha un tractament desigual. Quan mor un nen de 13 anys afganès creuant el Regne Unit no passa res, però si és un europeu es posa el continent cap per avall. Al meu país acollim amb els braços oberts els estrangers", va lamentar a EFE Whise, un afganès amb permís de residència a la UE, però sense un per treballar legalment. El jove, que va fugir el 2011 del perillós i inestable Afganistan, va retreure als polítics que només estiguin interessats en els vots i en els diners que el poder els reporta.

Precisament ahir va visitar la portuària Calais l'expresident francès Nicolas Sarkozy, un dels favorits per ser el candidat conservador a les presidencials de l'abril-maig del 2017. En plena campanya a les primàries del seu partit, Sarkozy va aprofitar l'estirada mediàtica del campament de Calais per posicionar-se com el paladí de la seguretat i l'ordre: "evitaré que França es converteixi en un colador per als immigrants", va dir en un dels actes en què va participar.

A més, l'actual president, el socialista François Hollande, també anirà a Calais, però dilluns que ve, gest en el qual molts també veuen una maniobra electoralista del mandatari.