Els esforços per ressuscitar l'acord de cessament d'hostilitats a Síria van quedar ahir en un segon pla en una tensa sessió sobre l'assumpte a l'ONU, protagonitzada per l'enfrontament entre els EUA i Rússia entorn de l'atac d'aquest dilluns contra un comboi humanitari al país àrab.

El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, i el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, van destacar la necessitat de restaurar l'alto el foc i van citar idees per fer-ho, però els retrets sobre les últimes accions armades a Síria van dominar la sessió del Consell de Seguretat de l'ONU. "Aquest atac (al comboi humanitari de l'ONU) ha clavat un cop molt dur als nostres esforços per portar la pau a Síria i planteja dubtes profunds sobre si Rússia i el règim de (Bashar) al-Assad podran complir amb les obligacions que van acceptar" en les últimes discussions a Ginebra, va dir Kerry durant la sessió.

Lavrov, per la seva part, va tornar a negar tota responsabilitat en l'atac -que segons els Estats Units només van poder perpetrar avions russos o sirians perquè es va llançar des de l'aire- i va assegurar haver proporcionat tota la informació que té sobre l'incident.

"Insistim en una investigació imparcial ia fons de l'atac" contra el comboi humanitari, va afirmar Lavrov, que va demanar indagar en la "coincidència" que, al seu parer, suposa el fet que poc després de l'incident hi hagués "un atac molt agressiu del (grup terrorista) Al-Nusra contra el govern" sirià.

Poc després, el ministeri de Defensa rus va assegurar que un dron nord-americà amb capacitat d'efectuar bombardejos aeris va ser detectat dilluns a la zona de l'atac al comboi humanitari de l'ONU, en què van morir uns 20 civils i almenys un empleat de la Mitja Lluna Roja, segons la Creu Roja. L'ambaixador sirià davant l'ONU, Baixar Yafari, va acusar per la seva part els EUA d'haver-se basat "en el testimoni d'un sol membre de l'oposició", que va assegurar haver vist avions sobre el comboi que va ser atacat, quan "els veïns de la zona" no els van veure.

Aquest atac se suma a la tensió provocada pel bombardeig del cap de setmana passat de la coalició liderada pels Estats Units contra una posició de l'Exèrcit sirià, pel qual Washington es va disculpar i va assegurar que creia estar atacant el grup gihadista Estat Islàmic.