El governador de Carolina del Nord, Pat McCrory, va declarar aquest dimecres l'estat d'emergència a la ciutat de Charlotte que ha viscut la segona nit de disturbis després de la mort d'un afroamericà en un suposat cas de violència policial, protestes en les quals una altra persona ha resultat ferida de bala.

McCrory ha ordenat el desplegament de la Guàrdia Nacional de Carolina del Nord, un cos militar, per recolzar la Policia de Charlotte a controlar la ciutat, que té uns 825.000 habitants i un 35% de població negra. El governador ha pres aquesta decisió després de saber que una persona ha resultat ferida de gravetat (es troba en estat crític) per l'impacte d'una bala durant els disturbis d'aquesta nit, que van començar en fosquejar i s'han perllongat fins a la matinada.

L'alcaldia de Charlotte, que inicialment va donar a la persona per morta, ha aclarit que el tret es va produir "de civil a civil" i no per foc de policies, encara que el tiroteig va encendre els ànims en la protesta. De fet, el diari The New York Times ha publicat una fotografia d'un manifestant a Charlotte pistola en mà.

"No podem tolerar la violència, no podem tolerar la destrucció de la propietat i no tolerarem els atacs a policies que estan succeint", ha dit McCrory a la CNN minuts després de declarar l'estat d'emergència.

A hores d'ara es desconeix el nombre de ferits i detinguts que s'han produït, encara que s'espera que en siguin diversos després que els manifestants ocasionessin quantioses destrosses a mobiliari urbà, comerços, habitatges i vehicles. La Policia ha respost amb el llançament de gasos lacrimogens i projectils de goma.

Les protestes d'aquest dimecres a Charlotte van prendre el relleu de les quals van esclatar dimarts després que un agent de Policia matés l'afroamericà Keith Lamont Scott, de 43 anys, a l'aparcament d'un edifici d'apartaments. La Policia va acusar Scott d'anar armat -en un estat en el qual portar pistoles és legal- i de suposar una "amenaça de mort imminent" per als agents, un relat que familiars i testimonis van rebutjar.

En una roda de premsa oferta, l'alcaldessa de Charlotte, Jennifer Roberts, va demanar calma als habitants de la ciutat i va prometre total transparència en la recerca del succeït. Al seu costat, el cap de la Policia de Charlotte, Kerr Putney, va afirmar que "la història és molt diferent de la qual s'ha explicat a les xarxes socials" i va assegurar que els agents van demanar a Scott que llancés l'arma amb la qual va sortir d'un vehicle.

El cap policial va asseverar que en el lloc de l'incident es va trobar un arma prop del cos de la víctima i no un llibre que suposadament llegia mentre esperava que el seu fill tornés de l'escola, tal com han manifestat els seus familiars. Tot el succés va quedar registrat en vídeo gràcies a la càmera que portava un dels agents implicats, però les autoritats s'han mostrat reticents de moment a fer-ho públic.