Líders i dirigents estatals del PSOE, PP, Podem i Ciutadans van intervenir ahir en la campanya electoral basca, en què, a més de donar suport als seus candidats, van abordar directament el debat sobre el bloqueig polític d'Espanya.

Així ho va fer el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que va dedicar la jornada a donar suport a Idoia Mendia a Biscaia i, a més d'informar per mitjà del seu equip que defensarà al comitè federal la configuració d'un govern alternatiu al del PP, a la tarda va emplaçar públicament Podem i Ciutadans a negociar aquest futur executiu (vegeu la pàgina 17). En clau basca, Sánchez va reclamar el vot socialista per "anteposar l'agenda social a l'agenda sobiranista".

A Bilbao, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va assegurar que els vots al PP al País Basc "poden ser la clau" que ajudi a desbloquejar la situació del govern a Espanya. El candidat del PP, Alfonso Alonso, havia assegurat al matí a Vitòria que només la seva formació és la garantia de la defensa d'una "Euskadi integrada dins d'Espanya".

A Amurrio va intervenir el secretari polític de Podem, Iñigo Errejón, que va afirmar que Àlaba, on la formació lila va guanyar en les dues últimes eleccions, és "la palanca del canvi" que permetrà dur "aire fresc" a les institucions d'Euskadi. Errejón va estendre la mà per arribar a "un nou acord de país" al País Basc amb tres eixos: el "blindatge" dels drets socials i la seva actualització, l'avanç en l'autogovern i el desenvolupament d'un marc de convivència que "garanteixi un escenari de pau i superació".

També a Àlaba va fer campanya ahir EH Bildu, amb un Arnaldo Otegi que va insistir a emplaçar el PNB i Podem a "construir un full de ruta" que permeti recuperar la sobirania i "condueixi a la república basca". Va vaticinar que, en el pròxim Parlament Basc, al voltant de 60 dels 75 parlamentari defensaran que Euskadi "és una nació" i té "dret a decidir". No obstant això, a la tarda va refredar les seves pròpies expectatives en assegurar que Urkullu "no s'atreveix a dir que el seu desig és configurar un tripartit amb el PP i el PSE".

L'interpel·lat, el lehendakari i candidat a la reelecció pel PNB, Iñigo Urkullu, va incidir de nou en el valor de l'"estabilitat" per "no posar en risc el que s'ha aconseguit" i tenir un govern "fort i obert al diàleg i l'acord". A la tarda, en una recepció a la societat alabesa, Urkullu va reiterar la idea que diumenge els bascos han d'escollir entre "estabilitat, seguretat i futur" i "aventura, incertesa i bloqueig".